oblicz logarytm
Santa: Czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy dobrze rozwiązałem?
log2(2√2)
2c = 2√2
2c = √23
c= 3
log2(2√2) = 3 ?
5 maj 18:43
6latek : Zle
a czy 2=√2 ze opuszcasz podstawy ?
5 maj 18:45
Santa: 2√2 = √8 = √23 ?
5 maj 18:46
yyy: tam byl pierw z 2 w podst
5 maj 18:46
6latek : 2*
√2= 2*2
1/2=2
1*2
1/2= 2
3/2
teraz możemy zapisac
| | 3 | | 3 | |
log2 23/2= |
| *log22= |
| |
| | 2 | | 2 | |
5 maj 18:47
Santa: Okej, dziękuję
5 maj 18:47
Martyna: √2 X √2 x √2 = 2 x √2 wiec chyba dobrze
5 maj 18:47
6latek : A jeśli było tak
| | 3 | |
log√22√2 = log21/223/2= 2* |
| log22= 3 |
| | 2 | |
5 maj 18:50
Santa: Już się zmieszałem, to było dobre rozwiązanie?
5 maj 19:12
Jack: nie.
poprawna odpowiedz to 3/2
5 maj 19:16
6latek: jesli w podstwie byl √2 to wynik wyszsedl dobry ale obliczenia zrobiles zle
log√2 2√2= log√2√8= log√2 √23= log√2(√2)3
Teraz z definicji logarytmu
√2c= (√2)3
Funkcja wykladnicza jest funkcja roznowartosciowa wiec korzystajac z tego mamy
c=3
5 maj 19:20
Kacper:
18.50
Rozwiązanie 6latka jest poprawne.
5 maj 19:21
5 maj 19:23
Santa: W podstawie miał być
√2, nawet nie zauważyłem, że tego nie napisałem.
Dzięki za pomoc
5 maj 19:49