5 maj 12:48
Jack: Tak
5 maj 12:49
Jack: Juz wrzucasz na strone ? ^^
5 maj 12:52
takamyśl: 100%
5 maj 12:53
Kacper:
Jak będę w domu to mogę rozwiązać, ale czy było tam coś trudnego?
5 maj 13:01
zef: Są już gdzieś odpowiedzi ? Bo nie wiem czy robić
5 maj 13:06
ICSP: Nie było zadania z miejscowościami A i B. Dziwne
5 maj 13:07
Benny: Coś rozwiązać trzeba?
5 maj 13:07
bezendu:
Najbardziej banalna matura od 4 lat
5 maj 13:08
Jack: ja skopalem prawdopodobnie czesc przed ostatniego zadania...a tak to git
5 maj 13:08
zef: Benny&
ICSP
Możecie zajrzeć
323858 ?
5 maj 13:10
Metis: Jack sprawdzamy ?
5 maj 13:10
Kacper:
ICSP takiego zadania już nie będzie
5 maj 13:11
ICSP: Ax * 1 = Ax a nie A.
5 maj 13:15
zef: Dziękuję !
5 maj 13:16
ZKS:
Metis i jak?
5 maj 13:18
Metis: 1) Operowanie potęgami.
a do −3,9
2) Rozpisanie ze wzoru log(x*y)
Wynik 3
3) c=1,5a − to mam źle

gdzieś w rachunkach się walnałem
4) dla a=3
5) dla 2 jest prawdziwa:
−2
5+2
3−2<−2
−32+8−2<−2 prawda
6) rozw. układ równań i P =( −1,−2)
7)118 /2 − 27 = 32
8) x=−8
9) brak rozwiązań
10) Zwf (−
∞,9>
11) Widzi się, że 5.
12) −3/5
13) od 9/2 do 11/2
14) 37/2 = 18,5
15) −1 ( ciąg −1 , 1 −1 o q=−1)
16)17/2= 8,5
18) a=2 , dla a=4taki trójkąt nie istnieje
19) 7*4/ 2 = 14
20)1/3
21)a+7/2 = 3
a+7=6
stad a=−1 , czyli (−1,2)
22) p=3/8 ... i przedział 0,35≤p≤0,5
23) 8π
24) 45
o
25) x wynosi 64, a mediany nie chce mi się przeliczać

Otwarte:
26)
Średnio rocznie rosnie drzewo o 8,33333 = 8 1/3 cm
Zatem błąd wzgledny:
(8 1/3 − 8 )/8 1/3 *100%=4%
27) bez komentarza

Ale x∊(0,2)
28) 3 rozwiązania nie pamiętam jakie
29) Te małe trójkąty są podobne do tego małego cecha kkk , i wyżej dowód , ale nie wiem czy
dobrze zapisałem więc przyjmuję 1 pkt

30) zapisać a
n + a
n+1 i wykazać
| | 11 | |
31) A=10 |
| i tak to jest większe od 100 bo |
| | 5 | |
A=
√1011 =
5√10*1010 = 100
5√10 i to jest na pewno wieksze od 100
32) Układ równań kąty: 26, 76 i 78
33) a=6
H=h=3
√3
h
b=
√30
Podstawić i policzyć
34) Ω=90*89
A=10
P(A)= 1/801
Chyba skopałem A , nie pamiętam czy wyrzuciłem 15 i 15

Jeśli skopałem to −3 pkt
5 maj 13:26
Metis: Cześć
ZKS 
Nie wiem czy CKE przemyślało ten arkusz, no ale to był banał.
Załuję tylko, że straciłem ten 1 pkt w zamkiętych ( o ile reszta jest dobrze )
Tego ostatniego nie jestem pewny już
5 maj 13:29
PrzyszlyMakler: c=1,5a...
To jest dobrze...
5 maj 13:30
PrzyszlyMakler: Aaaa.. Ty dajesz dobre odpowiedzi, a nie własne. Czaje.
5 maj 13:30
Metis: tak tak, podałem poprawną ale zaznaczyłem tam inną.
5 maj 13:30
Metis: Własne, oprócz 3
5 maj 13:31
PrzyszlyMakler: To metis 96+/−?
5 maj 13:31
Robert: Jak podstawa była tak prosta to na rozszerzeniu dowalą

, gdzieś słyszałem że właśnie taki
jest plan aby podstawy były jak najprostsze (duży wskaźnik zdawalność = wprowadzone reformy są
dobre), a rozszerzenie to już troche inna bajka
5 maj 13:32
Janko: Mam nadzieję że rozszerzenie będzie tak banalne jak podstawa

ja skończyłem po godzinie
mature
5 maj 13:32
Metis: Jeśli nie znajdziecie mi błędu w zamk. i nie brakuje niczego w otwartych ( komentarza , zapisu)
to będzie 90% , zakładam, ze ostatnie skopałem.
5 maj 13:34
Kacper:
Ciekawe ile ja będę miał
5 maj 13:37
Metis:
5 maj 13:39
ball : A co jeśli w 26 wzięło się nie 1/3 tylko 0,333?
5 maj 13:39
Metis: a jaki masz wynik?
5 maj 13:39
Janko: To jest przybliżenie więc nie wiem czy uznaja
5 maj 13:39
ZKS:
Właśnie też mi się wydawało, że arkusz był naprawdę prosty. Liczę, że będziesz miał 100%.
5 maj 13:40
ball : Wynik miałem 4,17 bodajże
5 maj 13:40
Bolek amato: Gdyby PR był taki jak w zeszłym roku to pięknie
5 maj 13:41
Metis: ZKS nie, już wiem że 100% nie będzie.
Błąd w zamkniętym mam na pewno

W ostatnim jesli nie usunąłem ze zbioru A ( 15, 15) − losowaliśmy liczby bez zwracania to
reszta się też posypała
−3pkt.
Mówi się trudno
5 maj 13:44
Bolek amato: Na PR się odkujesz spokojnie
5 maj 13:46
ZKS:
Metis w którym zadaniu widzisz błąd u siebie błąd?
5 maj 13:46
ball : A jeśli chodzi o 19 pole tego trójkąta to nie powinno być 2√33?
5 maj 13:47
Vizer: Za samo uwzględnienie (15, 15) IMO −1pkt, typowo w tak kluczu bywa.
5 maj 13:47
ZKS:
W swoim zdaniu widzę błąd.
5 maj 13:47
zef: No moim zdaniem też 2√33
5 maj 13:48
Ja: W zadaniach dowodowych wystarczy ostateczne działanie podkreślić? Nie trzeba dopisywać, że
udowodniono, tak?
5 maj 13:48
Metis: Mam źle 3)
Zapisałem poprawna odp. ale zaznaczyłem inną
5 maj 13:48
Jack: Dokladnie Metis
Na PR sie odegramy ^^
5 maj 13:49
Metis: Policzyłem przeciwprostokątną

19) źle...
5 maj 13:51
JD: Dawajcie 100% z rozszerzenia

Rok temu maksymalny wynik to było 96% jedynie
5 maj 13:51
Ja: Tak, mi też tam wyszło 2√33
przeciwprostokątna wynosi tam √33, a nie 7
5 maj 13:51
ZKS:
Myślałem, że zaznaczyłeś taką odpowiedź.

Jak sam napisałeś mówi się trudno, głowa do góry.

Jeżeli masz |A| = 10, to raczej wywaliłeś (15 ; 15).
5 maj 13:51
zef: "96% jedynie"
5 maj 13:52
zef: Metis chyba ze stresu tak proste zadania zawaliłeś
5 maj 13:52
JD: Jak stoicie z angielskim ? Ja od około 2 miesięcy nie miałem żadnej styczności z nim
5 maj 13:52
Ja: Czyli w tych dowodowych zadaniach nie trzeba dopisywać, że udowodniono? (cnd, etc.)?
5 maj 13:53
matuura :): Nie możliwe, na pewno było 100%
5 maj 13:53
Jack: Myslalem ze zadania optymalizacyjne to tez obowiazuja na podstawie jakies banalne...ale widze
ze nie
Tak samo mi brakowalo czekac z dowodem algebraicznym
5 maj 13:54
ball : A powiedzcie jak wygląda sytuacja w momencie jak z polecenia tej skali Richtera przepisałem
zamiast 6,2 6,4 i później wszystko dobrze liczyłem ?
5 maj 13:54
JD: Nie, oglądałem oficjalne statystyki. maksymalny wynik 96%
5 maj 13:55
matuura :): JD to podaj link do tych statystyk
5 maj 13:55
Evelek: Metis nie ma co sie przejmować, bylo tak proste ze bylo do przewidzenia ze gdzies sie błąd
zrobi.

Ja ostatnie zwalilem a reszta poprawnie wszystko, wiec przy 96% przystane pewnie.

na studia i tak rozszerzona najbardziej brana pod uwage wiec podstawę potraktujmy jako
rozgrzewkę a to co najważniejsze dopiero przed nami.
5 maj 13:55
Tak: W zadaniach na dowodzenia nie trzeba na końcu wyraźnie pisać, że się udowodniło, nie?
Chodzi o te c.n.d, itd.
5 maj 13:56
ZKS:
ball przygotuj się na 0 punktów po prostu. Lepiej jest później otrzymując wynik mieć
więcej, niż mniej jak sobie zakładano.
5 maj 13:58
Gaunt: Ja błędu u siebie nie znalazłam..Jeśli tylko gdzieś w otwartych za zapis mi nie ujmą to będzie
pięknie
5 maj 14:02
Metis: Ja nie będę już narzekał. Mówi się trudno.
PR czeka
5 maj 14:03
ZKS:
Dokładnie.
5 maj 14:05
JD: Matuura poszukaj na stronie cke, ja tam znalazłem, zapewne będzie ta zakładka
5 maj 14:05
5 maj 14:10
PrzyszlyMakler: Jemu chodziło o poziom rozszerzony.
5 maj 14:15
Metis: Tam jest też R...
5 maj 14:16
matuura :): No to jest na rozszerzonym...
5 maj 14:16
JD: Sprawdzałem twoją czujność
5 maj 14:17
matuura :): Z podstawy jakieś 2,3% miało maxa
5 maj 14:18
Ania: Ze skalą Richtera to też wam wyszło 10 do potęgi 2,2 > 10 do potęgi 2 ?
5 maj 14:18
JD: Tak
5 maj 14:20
matuura :): Dokładnie 102,2>102=100
5 maj 14:23
chocolate: A jakie mieliście odpowiedzi w zadaniu otwartym z ostrosłupem? Tam by jeszcze cosinus kąta,
wyszło wam 23?
5 maj 14:47
Marcinek : Tak nie było źle
5 maj 14:47
Metis: Nie.
5 maj 14:47
chocolate: To jaki?
5 maj 14:48
5 maj 14:49
Marcinek : Wgl. zadania otwarte sprawdzam a tu rozwiązywanie nierówności i równości . Lekki śmiech.
Czekam na 9 maja coś czuje że będzie hardcore
5 maj 14:49
xblue: Ja miałam odpowiedzi w innej kolejności. Były dwie wersje arkusza

?
5 maj 14:51
Marcinek : 28) −3 , 4, ,5 jakoś tak
5 maj 14:51
Marcinek : Były trzy wersje podobno
5 maj 14:52
mat: Ja tez mailem w innej kolejnosc w 9 na pewno to bylo odp. C ze stożkiem bylo B
5 maj 15:06
mat: Jesli mam cale prawdopodobienstwo dobrze ale na gorze karki zle omege napisalem. Potem w
obliczeniach liczylem dobrze to mi cos odejma czy nie
5 maj 15:09
olekturbo: 98%
Skopałem /13/
5 maj 15:13
Kacper:
Zawsze kilka wersji jest.
5 maj 15:16
Metis: Ja jestem zły o te 2 zamk. , nie wiem czemu tego nie sprawdziłem

Ale nic już nie zrobię.
5 maj 15:16
Gaunt: Ja chyba w 28 zamiast przepisać +2x to przepisałam −2x

98%
5 maj 15:17
Evelek: się nie ma co przejmować podstawą, trzeba zbierać siły na poniedziałek aby wynik na studia był.
5 maj 15:41
Metis: I tu masz rację!
5 maj 16:05
endlo: Ej a wiecie może czy znajdę gdzieś w internecie drugą wersję arkusza?
5 maj 16:10
Ajtek:
Witam, oglądnąłem sobie arkusz, zadania typu "szkoda robić"

. Bardzo łatwy arkusz wg mnie.
5 maj 16:28
Evelek: Taa łatwy.

Jakbym teraz usiadł do niego w domu na spokojnie i zero stresu to bym już na 100%
zrobił.
5 maj 16:33
WKZ: Eta już za rok matura...

chyba to mnie czeka
5 maj 16:55
Eta:
5 maj 16:59
Riw: Myślicie, że jak z tego zamotania w prawdopodobieństwie policzyłam dobrze Ω, wypisałam
wszystkie pary w każdej możliwej kolejności, czyli tę dyszkę, a potem ni z gruchy ni z
pietruchy dodałam, że mnożę przez dwa żeby uwzględnić zmianę kolejności, bo mi się pomieszało
że wypisałam tylko polowe, i ostatecznie otrzymałam czarujący wynik w postaci dwa razy
większego niż powinien być, to jakikolwiek punkt mi wpadnie? Chciałam nie schodzić poniżej
90%, a takie gałgaństwo mi wpadło.
5 maj 19:09
betus: Zadanie 17 z trygonometrii to chyba jakas pomyłka na tej maturze...... Podstawa programowa
rozdział 6 punkt 5 mówi, że uczeń znajduje się wartość pozostałych funkcji znając sinus lub
cosinus... nic nie ma o tangensie...
5 maj 20:15
Janek191:
Pozostałe funkcje, to tg i ctg
5 maj 20:32
Janek191:
Ja miałem te funkcje w VIII klasie szkoły podstawowej
5 maj 20:33
betus: ja też. wiem że łatwe wszyscy zrobili hura. Ale zadania układa się na w oparciu o podstawę
programową. Poza tym obecna podstawa programowa "omija" cotangensa.. a o tangensie ledwie co
wspomina..
5 maj 20:46
Jack: wg mnie tego typu zadania powinny byc przy wprowadzaniu funkcji sin, cos, tg, ctg
5 maj 20:46
olekturbo: Jak zrobić /13/ ?

Tam jest kąt prosty? Tylko tego nie zrobilem i nadal nie wiem. W sumie
lepiej skopać z niewiedzy niż jakby sie wiedziało a glupi blad zrobilo
5 maj 20:59
Hajtowy: Banalna matura, szkoda, że dwa lata temu takiej nie dali xD
Aczkolwiek napisałem swoją na 68% xD
5 maj 21:02
Metis: Odległość, więc kąt..

I z jakiejkolwiek funkcji.
Masz święta rację. Ja skopałem 2 zadania z głupoty, bo inaczej nie mogę tego nazwać.
Wiedziałem, ale nie dopatrzyłem, głupie błędy.
− te są najgorsze. No ale nie ma co sobie wypruwać żył, nic już nie zrobię.
5 maj 21:02
Metis: Siemka
Hajtowy ,
gdzie ty się podziewałeś
5 maj 21:03
betus: odległość jest zawsze mierzona pod katem prostym czyli przy K jest 90 stopni. i mamy trojkat
prostokatny. wtedy sin 31 stopni=SKSA czyli sin 31=SK10. Na końcu z tablic trzeba
odczytac ile wynosi sin 31 i mamy: SK=10sin 31
5 maj 21:03
olekturbo: Ajj ja głupi

liczyłem z tw. sinusów i mi wyszło dwa razy więcej
5 maj 21:05
olekturbo: Ogólnie maturka przyjemna. Nawet bardzo =)
5 maj 21:05
Lukas:
Poziom spada.
5 maj 21:06
Metis: Lukas=
Lukas ?
5 maj 21:07
Kacper:

α=31
0
Gdyby α=30
o, to mamy trójkąt "ekierkę" i |SC|=5
Ponieważ kąt jest większy od 30 stopni, to |SC|>5, ale minimalnie

Oczywiście, można wyznaczyć "dobre" przybliżenie, ale nam to niepotrzebne
5 maj 21:07
olekturbo: Dzięki. Brakowało mi informacji o kącie prostym
5 maj 21:08
Lukas:
Tak ale zapomniałem hasła
5 maj 21:08
olekturbo: Bardzo się bałem dowodu, ale okazał się łatwy
5 maj 21:08
yht:
betus dokładnie, sami napisali, że musi być sin bądź cos dany. Nie powinni takich niespodzianek
robić, no ale cóż poradzimy..
5 maj 21:08
Metis: Co tam u Ciebie
Lukas ? , dawnooooo Cię tutaj nie widziałem
5 maj 21:09
Jack: Kacper...bez wiedzy ze tam jest kat prosty... narysowanie odcinka SB i twierdzenie cosinusow :
D
5 maj 21:09
Lukas:
A no trochę mnie nie było, studiowanie chemii na polibudzie nie jest takie banalne
5 maj 21:11
endlo: Wszyscy mieliście taki sam układ odpowiedzi jak w opublikowany arkuszu, tylko ja miałem jakiś
dziwny inny
5 maj 21:11
olekturbo: ja mialem inny
5 maj 21:12
Hajtowy: Metis studia... juwenalia... sesja

Życie studenta jest piękne, ale nie należy do najłatwiejszych
5 maj 21:12
Lukas:
No od poniedziałku juwenalia a za 4 tygodnie sesja
5 maj 21:13
Hajtowy: Zbliża się zgroza, którą trzeba przeboleć, albo zawalczyć o stypendium
5 maj 21:14
Metis: Juwenalia to inicjatywa studencka?

Specjalnie organizują przed sesją?
5 maj 21:14
Lukas:
Metis obczaj sobie filmik

to jeden dzień, pochód
5 maj 21:16
5 maj 21:17
Metis: Lukas ty jesteś na PWr ?
5 maj 21:20
Lukas:
Tak, byłem na UW ale się przeniosłem
5 maj 21:21
Lukas: Fu na UWr
5 maj 21:21
Metis: I warto było?
5 maj 21:23
Lukas:
Zdecydowanie, dzień do nocy. Na polibudzie mam o wiele więcej dziewczyn na kierunku i wydziale.
Stanowią 70% wydziału, a poziom też wyższy. Jak Wrocław to tylko politechnika.
5 maj 21:25
b.: A ja tak zapytam z ciekawości, jak jest z czasem na maturze? Bo że zadania są łatwe, to się
zgodzę, ale przy 34 zadaniach i średnio 5 minutach na każde, to wydaje mi się, że jakiejś
głupawki można dostać. Po jakim czasie przeciętnie kończy się rozwiązywanie? Zostaje coś na
sprawdzenie jeszcze raz?
5 maj 21:31
Lukas:
Ja skończyłem w godzinę swoją, większość tych zadań robisz automatycznie, jeszcze sie nudzisz
na tej sali
5 maj 21:33
Lukas:
A Ty Metis jaka uczelnia ?
5 maj 21:37
Metis: Chciałbym informatykę, zastanawiałem się też nad matematyką. Ale progi punktowe na te kierunki
na uczelniach, które typuje( Kraków / Wrocław) są strasznie wysokie i szanse mam małe.
Zobaczymy jak pójdzie mi w poniedziałek
5 maj 21:39
Lukas:
Informatyka

A no Polibuda we Wro jest najlepsza w Polsce. AGH też wysoko więc selekcja musi być.
Ale dostaniesz się spokojnie.
5 maj 21:42
Hajtowy: UJ / AGH w KRK Informatyka − polecam!
5 maj 21:43
b.: Hmm, na matematykę są strasznie wysokie progi?
To można się wybrać na fizykę, albo astronomię
5 maj 21:43
Lukas:
Studiowanie fizyki to kosmos. Geniusze sami, świetnie ogarniają matmę i chemie oprócz fizyki.
a typowy matematyk z fizyki jest noga
5 maj 21:45
Metis: Nie dostanę się właśnie. Progi są ogromne na informatykę jakąkolwiek na PWr − 290 najniższy
próg.
Przy matematyce 100% z PR się nie dostanę. Nie piszę fizyki.
5 maj 21:50
Lukas:
Ehh trzeba było brać fizykę...
Może spadną progi ale jak była prosta to ...
5 maj 21:58
Metis: Fizykę można już tylko na poziomie rozszerzonym, i sobie ją darowałem
5 maj 22:00
Lukas:
Fizyka na poziomie R jest łatwiejsza jak na P
Na podstawie dużooooo teori na R typowe zadania z każdego działu.
Czasu nie cofniesz.
5 maj 22:02
Hajtowy: Studia studiami, teraz trzeba też mieć zdolności manualne i myśleć xD
5 maj 22:02
Metis:
5 maj 22:09
Evelek: Metis, na zaoczne pójdziesz.
5 maj 22:10
Metis: Nie pójdę.
5 maj 22:11
Jack: Powodzonka na angielskim !
5 maj 22:11
Yaw: Jeżeli w 28. jako odpowiedź napisałem, że x⊂{−5, 3, 4} to mam ujemne punkty czy to jest
dozwolone?
5 maj 22:17
Rob: to zależy jaki jest znak po x
5 maj 22:18
Janek191:
x ∊ { − 5, 3, 4}
5 maj 22:19
Jack: x∊{−5,3,4}
to powinno byc dobrze...
5 maj 22:19
Rob: Odpowiedzi do zadań w których było na końcu "Odpowiedź: ......................" są obowiązkowe?
5 maj 22:21
Rob: mam na mysli uzupełnianie wykropkowanych miejsc, gdy np. w obliczeniach napisało się na końcu
x=−5 V x=3 V x=4
5 maj 22:22
Yaw: No tak tak, dałem ten, tylko byłem leniwy i nie znalazłem tego, a teraz widzę że jest obok,
wybaczcie i dzięki!
5 maj 22:23
Janek191:
22.22
ok
5 maj 22:26
Rob:
5 maj 22:42
5 maj 23:27
Janek191:
Straszne nudy

!
6 maj 09:59
kyrtap: a propo Juwenaliów na PWr to są słabe, nie wiem czy Polibuda jest coraz bardziej biedna ale z
roku na rok coraz gorzej, inne uczelnie mają o niebo lepsze imprezy niż tutaj, wielki zawód
6 maj 11:56
Mariusz:
zef nie spiesz się na razie przećwicz całkowanie funkcji wymiernych aby przejść dalej
6 maj 18:50