matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 26.5.2015
Zadania
Odp.
8
Witek:
Witam! mam taki problem z takim zadaniem Wkładamy losowo osiem krawatów do ośmiu szuflad. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że:
2
zagubiony :
Witam, Wiem ze to forum matematyczne a nie fizyczne ale liczę na pomoc
10
Cinas:
∫e
x
/e
2
+1 dx
11
iza:
Witam , potrzebuje rozwiązania całki nieoznaczonej 2x(3−5x
2
)
8
. Z góry Dziękuje.
1
x:
W wycinek koła o promieniu R wpisano koło o promieniu r. Podaj pole wycinka w zależności od R, jeśli stosunek pól kół wynosi 3 + 2
√
2
0
ola:
:::rysunek::: czy nastepujący graf jest a)eulerowski b)półeulerowski
10
Janek191:
Nie ma
0
ola:
:::rysunek::: czy nastepujący graf jest a)eulerowski b)półeulerowski
1
Jupi:
Wyznacz stałą k, taką by funkcja:
18
Janek191:
Nie
Patrz 21.48
1
Pomarańcza:
W zasadzie to zadanie chemiczne, ale może ktoś mi pomoże.
2
bez soli :
Proste o równaniach ax+y=b+1 oraz x+by=1−2a przecinają się w punkcie P(1,4). Oblicz obwód trójkąta ABP, gdzie A i B są punktami, w których podane proste
8
Cezary:
Cześć potrzebuje waszej pomocy. Muszę się nauczyć granicy ciągu liczbowego, a najłatwiej mi będzie gdy zobaczę jak to się robi i z jakich wzorów korzysta.
9
Laik_król:
Mejdej! Mejdej!
0
Robert :
Cześć wszystkim. Potrzebuje pomocy, mógłby ktoś mi rozpisać tak żeby było najprościej wytłumaczone. ? Treść zadania: Jakie wymiary powinien mieć prostokąt o obwodzie równym 8, aby
3
kaes:
oblicz za pomoca całki podwójnej objętość brył ograniczonych powierzchniami z=2x
2
+3y
2
+1
3
Kocham matme, ale nie umiem:
Dane są wielomiany f(x) = 1 − 3x i g(x) = (
√
7
x−4) (
√
7
x+4).
16
Witek:
Witam! Nie rozumiem co mam zrobić w tym zadaniu, mógłby ktoś wytłumaczyć jak mam to zrobić? Rozumiem o co chodzi jeżeli byłyby 2 pojemniki, ale tutaj jest 1 urna..
1
Całson:
http://puu.sh/i1rJb/bf2b99e309.png
6
r:
zad 2 Określ liczbę rozwiązań równania x2 + (m−1)x + m − 1 =0 w zależności od wartości parametru m.
0
bemar:
rozwiązać nierówność lim(n→
∞
)[2
−sin3x
+ 4
−sin3x
+...+ (2
n
)
−sin3x
] ≤ 1, gdzie lewa strona jest sumą
1
Daria:
dla jakich wartości parametru m równanie
1
Anton:
Mam pytanie,czy przy zamkniętym nawiasie "<" liczbę bierzemy pod uwagę, a przy otwartym ")" nie
2
mysza10:
lim =(n−1)(3n+1)
2
/ (3n−1)(n
2
+4) n→
∞
1
ola:
NWD (2745,427) następnie zapisać w postaci 2745m+427n m,n∊Z
1
jacek:
panowie i panie liczę na sugestie jak rozmontować taki szereg i zbadać jego zbieżność
2n+7
∑cos
n
2
+1
11
Madzia:
Fizyka Czastka porusza sie ruchem prostoliniowym jednostajnie przyspieszonym z przyspieszeniem
4
Jupi:
Byłabym wdzięczna jakby ktoś rozwiązał całkowicie te zadania, aż do uzyskania całki, kompletnie sobie z tym nie radzę, całkę już rozwiążę:
4
Daria:
Podaj liczbę rozwiązań równania w zależności od wartości parametru k. a) x
2
+(2−k)x+k+3=0
7
Daria:
Dla jakich wartości parametru m nierówność jest spełniona dla każdego x∊R? a) 0,5(m
2
−1)x
2
+(m−1)x+1>0
2
Mnich:
1+(x
2
+2x)+( x
2
+2x)
2
+... <1
3
Emshya:
:::rysunek::: Uwzględniając dane na rysunku oblicz stosunek pól figur, na które symetralna boku AC dzieli
4
madzia:
pierwiastek trzeciego stopnia z (8√5 − 15) to?
2
tito:
mam problem z policzeniem tej pochodnej dwóch zmiennych, a trzeba policzyć pochodne cząstkowe I i II rzędu.
12
gasia:
Wyznacz sumę kolejnych 50−ciu liczb, które podczas dzielenia przez 7, dają reszte 4, a minimalna taka liczba to 26.
1
Tommy:
cosx dx
∫
sin
5
x
1
Monisiaq:
Rozwiąż równania:
π
π
√
3
cos
*cosx−sin
*sinx=
8
8
2
Cześć,
1
Mała:
Dany jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych a i b oraz przeciwprostokątnej c.oblicz brakujący bok a=3 pierwiastki z 2 , c=3 pierwiastki z 5
4
Akytametam:
Pan S dysponowal kwota 1000zloty i zamierzal wykopac studnie. Fachowiec od wykopywania studni zażądał sobie za wykopanie 1 metra 8 zloty a za kazdego nastepnego o 3 zloty wiecej niz
6
emg:
Witam, wskaże mi ktoś błąd:
0
Mała:
Wyznacz wartość największą i najmniejsza funkcji f w podanym przedziale f(x)= −3x kwadrat −6x−2, <1,2>
2
Mała:
Rozwiąz równanie: a)4x−4xkwadrat=1
3
permutacje:
mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak powinnam zrobić te przykłady?
0
XXjakubXX:
Jaki jest przeciętny wiek osób? do 30 lat> 10,00
8
Filip:
Trójkąt ABC jest równoramienny, w którym AC=BC. Podstawa AB zawiera się w prostej k: 3x−7y+35=0, zaś ramię BC zawiera się w prostej l: 5x−2y−19=0. Wyznacz równanie prostej ,w
0
damian:
Jak rozwiać taki układ ?
11
Kocham matme, ale nie umiem:
Witam, prosiłbym o pomoc w tym zadaniu:
2
Agata:
Pierwiastkami wielomianu P(x)=ax
3
+bx
2
+cx+d są liczby
√
3
, −
√
3
, 4. Wiedząc, że P(0)=−24. Oblicz współczynniki a,b,c,d.
3
Akytametam:
Oblicz sumę 20 początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego w którym iloczyn a1 i a4 jest rowny 22 zaś iloczyn a2 i a3 jest rowny 40.
9
paweł:
Do pewnej liczby a dodano jej kwadrat,a następnie odjęto sześcian liczby a.Czy istnieje taka liczba a dla której wartość otrzymanego wyrażenia jest największa jeśli a ∊R. Wiem jaki ma byc
2
piotr:
jak dokonać takiej tożsamości ? http://www.matematyka.pl/122859.htm
5
W.:
Określić zbieżność szeregu liczbowego
∞
8
B156:
Oblicz całkę potrójną :
1
misio:
Dany jest siedmiokąt foremny. W wierzchołkach tego siedmiokąta ustawiono po jednym pionku koloru białego lub czarnego. Czy istnieje trójkąt równoramienny
3
Luiza:
Wyznaczyć sumę 100 początkowych parzystych liczb naturalnych.
1
lol:
Wyznacz ekstrema danej funkcji:
5
aaa:
jak policzyc 1/2+1/6+1/12+/120+....
2
Agata:
Dane są wielomiany: f(x)=1−3x i g(x)=(
√
7
x−4)
√
7
x+4). Wyznacz wielomian: w(x)=g(x)−2[f(x)]
3
4
KasiaJoasia:
Wykaż, że suma odległości dowolnego punktu leżącego we wnętrzu trójkąta równobocznego od boków tego trójkąta jest równa wysokości tego trójkąta.
4
Daniel:
rozwiąż równanie 2x(x+5)=0
1
R.:
:::rysunek::: Wielokąt foremny o n bokach nazywamy krótko n−kątem foremnym. Funkcja f każdej liczbie
2
mmm:
losujemy 3 kulę bez zwracania w skrzyni, w której jest 7 kul ponumerowanych od 1 do 7 . Ile wyników otrzymamy jeśli suma liczb jest liczbą nieparzystą ?
1
R.:
:::rysunek:::
3
R.:
Mamy kwadrat o boku 1. Drugi taki sam kwadrat przekręcamy o 45o nakładamy na pierwszy. Kwadraty te stykają się powierzchnią ośmiokąta foremnego.
3
karol:
:::rysunek::: czy graf jest i)eulerowski ii)półeulerowski iii)hamiltonowski . wyznaczyć jeśli istnieje cykl
1
Magda:
Dla jakich wartości parametru m, gdzie m∊R −{−3}, równanie
m
4
x
+4
2x
+4
3x
+4
4x
+...=
m+3
ma rozwiązanie?
2
Nytrre:
Jak obliczyć tą granice: lim
lnx
cosx
gdy x→0
+
metodą de l'Hospitala?
8
tomek:
A jest sumą 4 kolejnych liczb naturalnych udowodnij że a+1 jest kwadratem liczby naturalnej
3
Tak:
x = log 8 27 log 5 100 − 2 log 5 2
4
Rycek:
Log(indeks dolny 4) X=log(ind.dol. 8) 27
2
MM:
:::rysunek::: wypisz: dziedzinę,zbiór wartości,miejsce zerowe, określ monotoniczność (przedziały
1
MM:
Dany jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych a i b oraz przeciwprostokątnej c.Oblicz brakujący bok.
4
MM:
Wyznacz wartość najmniejszą i największą funkcji f w podanym przedziale: a) f(x)= 2xkwadrat −4x+3, <0,3>
2
Martini:
Proszę o pomoc nie mogę pisać komentarzy a jednym zadaniu pewna rzecz jest dla mnie nie jasna
proszę o wyjaśnienie jak komentować/zalogować i ogólnie uczestniczyć na forum. http://matematyka.pisz.pl/strona/1838.html chodzi
4
tomek:
udowodnij że suma kwadratów dwu liczb całkowitych nieparzystych nie może być kwadratem liczby całkowitej
0
winiaa:
Uczeń przychodzi losowo na przystanek, z którego autobusy jeżdżą dokładnie co 9 minut.
1
magda:
Czy istniej graf drzewo o 4 wierzchołkach i 6 krawędziach jeśli istnieje to jak go narysować?
9
Karolina:
Rozwiąż równanie z niewiadomą x: (−11)+(−8)+(−5)+...+(3x+1)=150 ( wychodzi mi delta na minusie a chyba nie może tak wyjść
)