matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 26.5.2010
Zadania
Odp.
1
planty:
ROZWIĄŻ NIERÓWNOŚĆ: x
2
+2x+2>0
1
planty:
przedstaw w postaci ogólnej
1
1
y=(x −
)
2
+
2
4
2
xyz:
W trójkąt równoramienny o podstawie 12 cm i wysokości 8 cm wpisano okrąg, a następnie poprowadzono do niego styczną równoległą do podstawy. Oblicz odcinek stycznej zawarty w
2
Capitan:
Witam
2
gimigis:
Oprocentowanie lokat w banku A wyniosło w kolejnych czterech latach: 9%, 8%, 7% i 6%. Stopa procentowa w banku B była w tym samym czasie stała i wyniosła r. Oblicz r, jeśli
2
JOZEK:
Na okręgu o środku S obrano trzy różne punkty A, B i C. Wiedząc, że ∠ACB = 25
0
oblicz miarę ∠SAB
2
patryko:
W kwadrat o boku 4 wpisano okrąg i na kwadracie tym opisano okrąg. a) Oblicz pole pierścienia kołowego wyznaczonego przez te okręgi,
6
ULA N:
Pole rombu, którego przekątne różnią się od siebie o 4 jest równe 96. Oblicz obwód tego rombu.
1
Pucin:
W trójkącie prostokątnym wysokość wystawiona z kąta prostego ma długość 2
√
2
Wysokość ta podzieliła przeciwprostokątną na dwa odcinki, których długości różnią się
2
Paula :
W trapezie prostokątnym przekątne mają długości 5 i 2
√
13
a wysokość trapezu wynosi 4. Oblicz pole i obwód trapezu.
0
mila:
moze ktoś wie o co chodzi w statystyce zad. z ogórkami
4
aga:
27
h
2
+h
2
=4h wylicz h
2
pomocyyyyyyy:
doprowadź do prostszej postaci (wzory skróconego mnożenia)
3
synu77:
−x2+9x−20=0
6
mila:
zad: 112 kg ogórków, ogórki wazą średnio 14 dag. Podzielono je na 2 czesći oddzielając wieksze od mniejszych.Większe wazyły średnio 15dag a mniejsze 10 dag.Ile wazą razem ogórki
2
paula:
1
Pucin:
POMOCCCYYY
Boki trójkąta prostokątnego różnią się o 3 cm. Oblicz obwód i pole tego trójkąta
2
paula:
Przekątna prostokąta ma długość 6 cm i nachylona jest do krótszej podstawy pod kątem 50
0
. Oblicz pole tego prostokąta z dokładnością 0,1cm
2
i obwód prostokąta z
2
alien:
Prosze niech ktos pomoze
!Dany jest trapez o podstawach równych 4 cm i 12 cm. Kąty ostre tego trapezu wynoszą
1
Patryko:
Sumę kątów wewnętrznych dowolnego wielokąta wypukłego obliczamy ze wzoru S=(n−2)*180
0
gdzie: S – suma kątów, n – ilość boków.
1
synu77:
obwód prostokąta wynosi 18cm,a jego pole20cm(kw) oblicz wymiary prostokąta?
2
andrzej:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym wysokośc podstawy h=6cm a kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy α=60◯. Oblicz pole całkowite tej bryły
4
Aga:
Błagam o pomoc! Nie mogę zrobić tych przykładów
2
Fredzia:
Dane są punkty X i X' oraz niezerowe odcinki długości m i n (m>n)> Znajdź punkt O taki, by: X'=J
m
n
O
(X) zy ktos Wie o co mi chodzi? i może mi pomóc?
3
Beartez:
oblicz a)
100!
98!
0
Mateuszek:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym dana jest krawędź boczna ostrosłupa równa 18cm i kąt jaki tworzy ta krawędź z płaszczyzną podstawy ALFA = 60 stopni. Wyznacz pole powierzchni
12
????????:
Wymien nazwy soli wapiennych które wchodzą w skład zaprawy murarskiej
?
3
ooo:
podaj wzór funkcji liniowej f która spełnia 2 warunki: 1) f(x)+f(x−3)=f(2x)−10
2
Ona:
√
2
*9
4
Monika:
−5
Określ zbiór wartości funkcji: f(x)=
cosx
mi wychodzi <−5,5>, w odpowiedziach jest (−
∞
,−5> ∪ <5,
∞
)
2
kasia75:
Na okręgu o promieniu długości r opisano trójkąt prostokątny, którego jeden z wierzchołków oddalony jest od środka okręgu o r pierwiastka z 26.Oblicz:
5
POMOCY:
Zbadaj, dla jakich wartości parametru k nierówność x
2
+(2k−2)x−k+3>0 jest spełniona przez każdą liczbę rzeczywistą
6
POMOCY:
Ustal, dla jakich wartości parametru m jeden pierwiastek równania x
2
+2mx+2m−1=0 jest większy od 3, a drugi mniejszy od 3
1
ooo:
3x−6
Sporządź wykres funkcji y=
x−3 x należy R
3x−6
i oblicz miejsca zerowe w liczniku 3x−6 jest w module
6
POMOCY:
Dana jest funkcja y=2x2+4x−30. Oceń prawdziwość zdań i udowodnij to. a) Funkcja ma dwa dodatnie miejsca zerowe
1
ooo:
dla jakiej wartosci a funkcje y=ax+4 i y=(a+1)x−2 maja takie samo miejsce zerowe
1
jaa:
dla jakich wartości m wykres funkcji y= (m − 2)x + 2m + 6 leży w I,II i IV ćwiartce układu współrzędnych
2
ola:
Równania różniczkowe Błagam pomocy
1
lenka:
2n
ciąg jest okreslony wzorem: a
n
=
5
1
1
czy wyrazami tego ciągu sa liczby
,
3
4
2
Mateuszek:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość h=24cm i tworzy z krawędzią boczną kąt α=30 stopni. Wyznacz pole powierzchni całkowitej i objętość tego ostrosłupa
3
giga:
kto mi narysuje przekruj osiowy walca
2
Monika:
Czy do równania:
3
????????:
Zaprojektuj doświadczenie,którego wynik pozwoli wykazać,ze magnez jest mniej aktywny chemicznie niż sód.Narysuj schemat tego doświadczenia i zapisz obserwacje.
0
POMOCY:
Dana jest funkcja y=2x
2
+4x−30. Oceń prawdziwość zdań i udowodnij to. a) Funkcja ma dwa dodatnie miejsca zerowe
0
Mateuszek:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość h=24cm i tworzy z krawędzią boczną kąt α=30 stopni. Wyznacz pole powierzchni całkowitej i objętość tego ostrosłupa.
4
Monika:
Jak rozwiązać taką nierówność?
0
Aneta:
proszę proszę proszę
W prostopadłościanie krawędzie podstawy mają długość 6 cm i 8 cm, przekątna prostopadłościanu tworzy z płaszczyzną podstawy kąt a=60 stopni. Oblicz pole
0
Aneta:
W prostopadłościanie krawędzie podstawy mają długość 6 cm i 8 cm, przekątna prostopadłościanu tworzy z płaszczyzną podstawy kąt a=60 stopni. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość
0
Mateuszek:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość h=24cm i tworzy z krawędzią boczną kąt α=30 stopni. Wyznacz pole powierzchni całkowitej i objętość tego ostrosłupa.
4
Becia:
jak rozwiązać tą pochodną
y= tg
4
− 3x
2
BartekW:
x
3
−5x
2
−2x+10=0 i 8x
5
+x
2
=0
3
ssssssssss:
Czy może ktoś określić mi dziedzinę w tym równaniu? 2logx
2
=log(162−x
2
)
5
Sroka:
Oblicz sin15
o
poslugujac sie trojkatem, ktorego katy maja miary 45
o
, 120
o
, 15
o
2
rovni:
nie posługując sie kalkulatorem, zbadaj, która z liczb jest wieksza: a) 20
30
czy 30
20
3
kajo:
Długość boków trójkąta są kolejnymi liczbami naturalnymi podzielnymi przez 3.Suma kwadratów tych liczb wynosi 450.Oblicz długości boków tego trójkąta .Jaki to trójkąt?
0
jacek :
prosze zróbcie to bo nie umiem
rozwiązywanie układow rownan metodami przeciwnych współczynnikow
0
edzia:
Bardzo proszę o przetłumaczenie kawałka mojego CV na rosyjski
1
Paulina :
:::rysunek::: 1.Wyznacz wartość funkcji trygonometrycznej sin alfa− cos alfa tg alfa ctg alfa
44
kajunia :
potrzebuję obliczeń kilku całek . . .
7
Paulina :
:::rysunek::: mam takie zadanie
1
myszka:
kolumna demonstrantów porusza się po ulicy z prędkością 3km/h. motocyklista jadący z prędkością 15km/h potrzebował 2 minut do tego, aby od początku do końca kolumny. oblicz długość kolumny
0
myszka:
sprawdzian testowy z matematyki liczył 50 pytań. za każdą prawidłową odp uczeń otrzymywał 3 punkty, zaś za każdą odp błędną tracił 1 punkt. na ile pytań uczeń odpowiedział poprawnie,
1
matma:
właściciel sklepu zakupił w hurtowni 65 kg papryki czerwonej i 34 kg papryki zielonej za łączną kwotę 562zł. do ceny hurtowej każdego rodzaju papryki sklep doliczył 30% marżę i wówczas
2
bas890:
W trójkącie równoramiennym podstawa jest o 3 krotsza od ramienia. Wiedząc że wysokość opuszczona na podstawę ma 12 cm oblicz:
2
alucha:
oblicz ile lat ma obecnie syn, ile ma jego ojciec, a ile dziadek, jeżeli wiadomo że połowa wieku ojca równa się 1/4 sumy lat dziadka i syna, że 5 lat temu ojciec miał o 35 lat mniej niż
6
kasia:
Pole trapezu jest równe 84cm
2
, a wysokość ma długość 9cm. Oblicz długości podstaw trapezu, wiedząc, że jedna z nich jest:
1
Magduś:):
Rozwiąże mi ktoś równanie metodą podstawiania
−x−3y=5
1
bas890:
Napisz wzór funkcji kwadratowej f w postaci kanonicznej jeśli wiadomo że przyjmuje ona wartości niedodatnie wtedy o tylko wtedy gdy x∊<−2, 6>a jej wykres przecina oś OY w punkcie (o, −6)
5
karola:
W trójkąt równoramienny o podstawie 12 cm i wysokości 8 cm wpisano okrąg, a następnie poprowadzono do niego styczną równoległą do podstawy. Oblicz odcinek stycznej zawarty w
1
xxxkropeczka:
kolumna demonstrantów porusza się po ulicy z prędkością 3km/h. motocyklista jadący z prędkością 15km/h potrzebował 2 minut do tego, aby od początku do końca kolumny. oblicz długość kolumny
7
Martyna:
Mam problem z dwoma zadaniami z ciągu Eulera:
1
elBzyko:
Wiem, że to pewnie jest proste, miałem dzis sprawdzian dyrektorski i chodzą mi po głowie dwa zadania, któe nie wiem czy zrobiłem dobrze.
4
Mateuszek:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym dana jest krawędź boczna ostrosłupa równa 18cm i kąt jaki tworzy ta krawędź z płaszczyzną podstawy ALFA = 60 stopni. Wyznacz pole powierzchni
1
POMOCY:
Dla jakich wartości parametru q równanie (q−1)x
2
+2(2q−3)x+5q−6=0 ma dwa pierwiastki, których suma odwrotności jest liczbą ujemną?