Oblicz
Sroka: Oblicz sin15o poslugujac sie trojkatem, ktorego katy maja miary 45o, 120o, 15o
26 maj 17:40
Sroka: ≥
26 maj 18:09
Sroka: nikt?
26 maj 19:07
Sroka: ∊∊∊∊
26 maj 19:31
b.: bo ja wiem?
moze skorzystaj z tw. sinusów
549 i tw. cosinusów
543
np. przyjmij, że bok naprzeciw kąta 45 st. ma długość 1, wtedy możesz obliczyć długość boku
naprzeciw 120 st. z tw. sinusów (policz!), mając długości 2 boków i kąty podane, możesz
obliczyć długość 3. boku z tw. kosinusów, i wtedy znowu z tw. sinusów policzysz sin(15 st.)
[stokrotka]
26 maj 21:11
Bogdan:

Trójkąt ABD posiada katy wewnętrzne o miarach 45
o, 15
o, 120
o.
Przyjmujemy |DC| = 1 i korzystając z własności trójkąta prostokątnego o kątach ostrych
30
o i 60
o otrzymujemy: |DB| = 2, |CB| =
√3 oraz |AC| =
√3 i |AD| =
√3 − 1.
| | 2 | | √3 − 1 | |
Na podstawie twierdzenia sinusów w trójkącie ABD: |
| = |
| , |
| | sin45o | | sin15o | |
stąd sin15
o = ....
26 maj 21:57