Basia:
h≠0
27+h
4=4h
3
h
4−4h
3+27=0
pierwiastkami wymiernymi wielomianu W(h)=h
4−4h
3+27 mogą być liczby:
±1, ±3, ±9, ±27
W(3) = 3
4−4*3
3+27 = 81−4*27+27 = 3*27−4*27+27=27(3−4+1)=0
liczba 3 jest pierwiastkiem wielomianu
musi więc ten wielomian dzielić się przez h−3
h
4−3h
3−h
3+27=h
3(h−3)−(h
3−27) =
h
3(h−3)−(h−3)(h
2+3h+9)=
(h−3)(h
3−h
2−3h−9)
pierwiastkami wymiernymi wielomianu P(h)=h
3−h
2−3h−9 mogą być liczby:
±1, ±3, ±9
P(3) = 3
3−3
2−3*3−9 = 27−9−9−9 = 0
czyli P(h) też jest podzielny przez h−3
h
3−h
2−3h−9 : (h−3) = h
2+2h+3
−h
3+3h
2
−−−−−−−−−−−−−−−
2h
2−3h−9
−2h
2+6h
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3h−9
−3h+9
−−−−−−−−−−−−−−
====
W(h)=(x−3)
2(h
2+2h+3)
Q(h)=h
2+2h+3
jest nierozkładalny bo Δ=4−12<0
stąd:
W(h)=(x−3)
2(h
2+2h+3)=0 ⇔
(x−3)
2=0 ⇔ x−3=0 ⇔
x=3
x=3 jest pierwiastkiem podwójnym tego wielomianu i jedynym rozwiązaniem równania
Eta:
h≠0
h
4−4h
3+27=0 W( 3)= 0 dzielimy lewą stronę przez ( h−3)
schematem Hornera
1 −4 0 0 27
3
3 −3 −9 −27
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 −1 −3 −9 0
(h−3)( h
3 −h
2 −3h −9)=0
h=3 v h
3 −h
2 −3h−9=0 W(3) =0 => h= 3 i następne dzielenie ( h−3)
1 −1 −3 −9
3 3 6 9
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 2 3 0
h
4−4h
3 +27= ( h−3)(h−3)( h
2 +2h +3)=0 Δ <0
odp:
h= 3 −−− pierwiastek dwukrotny