Funkcja wykładnicza
Capitan: Witam
Proszę o podpowiedz do zadania o co chodzi z tym parametrem m co mam z nim zrobić bo chyba
powinien być to jakiś wykres i wtedy tyle ile razy się przetnie z f(x) to tyle jest rozwiązań
?
Określ liczbę rozwiązań równania |f(x)−3|=m w zależności od parametru m
f(x)=23x
26 maj 22:38
robinka: f(x)=(
23)
x −−−−−−−−−−>[0,−3]−−−−−−−−−−−>|f(x)|−−−−−−−> |f(x)−3|=m a później odczytałabym
w jakich przedziałach ma dwa rozwiązania, w jakich jedno , a kiedy w ogóle nie ma
rozwiązania
26 maj 22:48
Basia: można chyba w sposób bardziej oczywisty
1.
m<0 równanie nie ma rozwiązania
2.
m=0
|(23)x−3|=0 ⇔
(23)x−3=0 ⇔
(23)x=3 ⇔
x = log2/33
równanie ma jedno rozwiązanie
3.
m>0
|(23)x−3|=m ⇔
(23)x−3=m lub (23)x−3=−m ⇔
(23)x=3+m lub (23)x=3−m
(23)x=3+m
to równanie ma rozwiązanie dla każdego m>0
(23)x=3−m
to równanie ma rozwiązanie ⇔ 3−m>0 ⇔ m<3
ostatecznie:
m<0 ⇒ nie ma rozwiązania
m=0 ⇒ jedno rozwiązanie
m∊(0,3) ⇒ dwa rozwiązania
m≥3 ⇒ jedno rozwiązanie
26 maj 23:26