trapez
kasia: Pole trapezu jest równe 84cm
2, a wysokość ma długość 9cm. Oblicz długości podstaw trapezu,
wiedząc, że jedna z nich jest:
a) 3 razy dłuższa od drugiej
b) o 5cm krótsza od drugiej
c) o 25% dłuższa od drugiej.
Z góry dziękuję
26 maj 16:33
karolka: a) x+3x=84
4x=84/4
x=21
odp: jedna podstawa ma 21cm, a druga 63cm
26 maj 16:58
karolka: x+x+5=84
2x+5=84
2x=84−5
2x=79/2
x=39,5
odp: jedna podstawa ma 39,5 cm, a druga ma 44,5cm.
26 maj 17:03
kasia: Jeśli do wzoru na pole trapezu podstawisz 21cm i 63cm, to nie wyjdzie 84cm
2...Więc obliczenia
są złe.
26 maj 17:08
agusia: P=84
h=9
a=x
b=3x
26 maj 17:10
agusia: wyznaczmy x=...
3x=
i mamy długości podstaw
analogicznie w następnych
26 maj 17:11
kasia:
26 maj 17:15