matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcje
ooo:
dla jakiej wartosci a funkcje y=ax+4 i y=(a+1)x−2 maja takie samo miejsce zerowe
26 maj 19:45
Godzio:
0 = ax + 4 −4 = ax
−4
x =
a
0 = (a+1)x − 2 2 = (a+1)x
2
x =
a+1
−4
2
=
zał. a ≠ −1 i a ≠ 0
a
a+1
2a = − 4a − 4 6a = −4
4
2
a = −
= −
6
3
26 maj 19:46