procent składany
gimigis: Oprocentowanie lokat w banku A wyniosło w kolejnych czterech latach: 9%, 8%, 7% i 6%.
Stopa procentowa w banku B była w tym samym czasie stała i wyniosła r. Oblicz r, jeśli
wpłacanie kapitału na cztery lata było w obu bankach równie opłacalne i oba banki
kapitalizowały odsetki rocznie.
No i zajęłam się tym bankiem A, samo oprocentowanie wyszło mi 1,34% odsetek dalej mi nie chce
wyjść
26 maj 22:29
Basia:
coś źle Ci wyszło, policzę
27 maj 00:10
Basia:
bank A
x − kapitał początkowy
po roku mamy x+0,09x = 1,09x
po dwóch latach mamy 1,09x+1,09x*0,08 =1,09x+0,0872x =1,1772x
po trzech latach mamy 1,1772x+1,1772x*0,07=1,1772x+0,082404x=1,259604x
po czterech latach mamy 1,259604x+1,259604x*0,06 = 1,259604x+0,07557624x=
1,33518024x
bank B
x(1+r)4
stąd
x(1+r)4=1,33518024x
(1+r)4 = 1,33518024 ≈ 1,34 (to nie są same odsetki, dlatego napisałam, że źle wyszło)
(1+r)2≈1,16
1+r ≈ 1,08
r=0,08
czyli 8%
nie odpowiadam za te rachunki
27 maj 00:25