zb wart funkcji tryg.
Monika: | | −5 | |
Określ zbiór wartości funkcji: f(x)= |
| |
| | cosx | |
mi wychodzi <−5,5>, w odpowiedziach jest (−
∞,−5> ∪ <5,
∞)
co robię źle?
26 maj 20:15
Amaz: zbadajmy funkcję na kresach funkcji, tzn gdy cosinus przyjmuje wartość −1 i 1, wtedy cała
wartość funkcji jest −5 lub 5. Gdy cosinus maleje, cała funkcja rośnie, w końcu gdy cosx dąży
do 0 z lewej strony funkcja dąży do minus nieskończoności a gdy cosinus dąży do zera z prawej
strony funkcją dąży do plus nieskończoności.
26 maj 20:18
Monika: okej, rozumiem ten przykład. Czyli f. trygonometryczna dąży do 0 lub nieskończoności tylko
| | 3 | |
wtedy, gdy mam ułamek, tak? A jak mam f(x)= |
| *cosx to podstawiam skrajne wartości i zb |
| | 2 | |
| | −3 | | 3 | |
wart: < |
| , |
| >, zgadza się? |
| | 2 | | 2 | |
26 maj 20:31
Amaz: −1≤cosx≤1 prawda co nie?

Niech a bedzie jakimś ułamkiem:
a*cosx przyjmuje wartości od −a do a (No bo gdy cosx=0, to cała funkcja równa się zero)
natomiast:
| a | |
| przyjmuje wartości: (−∞,−a]+[a,∞) ponieważ gdy cosinus dąży do zera czyli jest |
| cosx | |
bardzo malutki wtedy cała funckja dąży do nieskończoności

)
Wyobraź sobie taką sytuację, oczywiście tak niewolno pisać, ale ja napiszę, żebyś mogła to
zrozumieć, ale pamiętaj tak niewolno pisać

| 1 | |
| czyli jest to ułamek: 1 dzielone przez coś bardzo małego. Ja mogę "rozszerzyć ten |
| |
ułamek przez
∞"
Mam nadzieję, że wiesz juz o co chodzi
26 maj 21:00
Monika: mniej więcej

dziękuję.
26 maj 21:19