Statystyka
mila: zad: 112 kg ogórków, ogórki wazą średnio 14 dag. Podzielono je na 2 czesći oddzielając
wieksze od mniejszych.Większe wazyły średnio 15dag a mniejsze 10 dag.Ile wazą razem ogórki
mniejsze a ile wieksze.
Zad 2 zebrano 130kg jabłek średnia waga 20,8dag.Wybrano 150 jabłek wiekszych o średniej wadze
24 dag.Jaka była średnia waga pozostałych jabłek
26 maj 21:45
mila: Mozecie pomóc ?
26 maj 22:10
Eta:
Moja propozycja:
| | 112kg | | 1120dag | |
1/ |
| = |
| = 80 szt. wszystkich ogórków
|
| | 14dag | | 14dag | |
n −−− ilość większych
80 −n −−− ilość mniejszych
15*n+(80 −n)*10= 1120
5n= 320
n= 64 ogórków większych i 16 mniejszych
64*15dag= 96kg
16*10dag= 16 kg
−−−−−−−−−−−
R−m 112 kg
2) podobnie
26 maj 22:14
robinka: 1kg=100dag
26 maj 22:16
mila: Dzieki serdeczne jabłka już zrobione
26 maj 22:22
Eta:
No tak

oczywista oczywistość



poprawiam:
n*15 +(800−n)*10= 11 200
5n= 3 200
n= 640 większych
to 160 mniejszych
640*15= 96 kg
160*10= 16 kg
R−m −−−−−−−−
112 kg
Dzięki
robinka ......
26 maj 22:27
Eta:
Dzisiaj bardzo boli mnie głowa

( stąd taka "głupawa" pomyłka !
26 maj 22:29