oblicz obwód i pole trójkąta opisanego oraz pole koła opisanego na tym trójkącie
kasia75: Na okręgu o promieniu długości r opisano trójkąt prostokątny, którego jeden z wierzchołków
oddalony jest od środka okręgu o r pierwiastka z 26.Oblicz:
a)obwód tego trójkąta,
b) pole trójkąta,
c)pole koła opisanego na tym trójkącie.
26 maj 20:05
Godzio:
r
2 + (b−r)
2 = (r
√26)
2
a
2 + b
2 = c
2
(b−r)
2 = 25r
2
b − r = 5r
b = 6r
2r = a+ 6r − c
c = a + 4r
a
2 + b
2 = c
2
a
2 + 36r
2 = a
2 + 8ar + 16r
2
20r
2 = 8ar
2a = 5r
a = 2,5r
c = 6,5r
a) L = a + b + c = 2,5r + 6r + 6,5r = 15r
| | r(a+b+c) | | 15r2 | |
b) P = |
| = |
| = 7,5r2 |
| | 2 | | 2 | |
P = πR
2 = 10,5625r
2π
26 maj 20:16
kasia75: dziękuję ogromnie

26 maj 21:07