zadanie tekstowe
kajo: Długość boków trójkąta są kolejnymi liczbami naturalnymi podzielnymi przez 3.Suma kwadratów
tych liczb wynosi 450.Oblicz długości boków tego trójkąta .Jaki to trójkąt?
26 maj 17:22
kajunia : 3 dowolne liczby naturalne podzielne przez 3 to :
3x, 3(x+1), 3(x+2)
gdy podniesiesz wszystkie do kwadratu i sumę przyrównasz do 450, otrzymasz równanie:
x2+2x−15=0
Δ=64
√Δ=8
x1=−5←nie może być długość ujemna
x2=3
z tego wynika ze szukane liczby to 9,12,15
26 maj 18:10
kajunia : z charakterystycznego Δ o bokach 3,4,5 wiadomo ze to Δ prostokątny gdyż otrzymane liczby są
proporcjonalne
26 maj 18:12
kajo: Dziękuje bardzo mi pomogłaś
26 maj 18:26