!Dany jest trapez o podstawach równych 4 cm i 12 cm. Kąty ostre
tego trapezu wynoszą
300 i 600. Oblicz pole tego trapezu
x + y = 8 ⇒ y = 8 − x
| h | √3 | |||
tg30o = | = | |||
| x | 3 |
| h | ||
tg60o = | = √3
| |
| y |
| h | |
= √3
| |
| 2 |
| a+b | ||
P= | * h = 8*2√3 = 16√3 | |
| 2 |
Dzień dobry.
Proponuję inne rozwiązanie.
Oznaczamy |AE| = x
Korzystając z własności trójkąta prostokątnego o kątach wewnętrznych 60o i 30o
otrzymujemy: h = |DE| = x√3 = |CF|, stąd |FB| = 3x
12 = x + 4 + 3x ⇒ x = 2
h = 2√3
| 12 + 4 | ||
Pole trapezu P = | * 2√3 = 16√3 | |
| 2 |