pomocy
kajunia : potrzebuję obliczeń kilku całek . . .
a) ∫2
xsinxdx= (przez częsci)
kolejne to funkcji wymiernych:
| | x3+x2−3x+4 | |
b) ∫ |
| dx= |
| | x2+x−2 | |
| | 2x3+9x2+10x+2 | |
c) ∫ |
| dx= |
| | x3+3x2+2x | |
| | 5x2+4x+5 | |
d) ∫ |
| dx= |
| | x3+x2+2x+2 | |
26 maj 17:09
kajunia : ponawiam...
26 maj 18:30
kajunia : please pomóżcie . . .
26 maj 19:06
Amelka: a)
u=2x v'=sinxdx
du=2xln(2)dx v=−cos
2xcosx−∫−cosx+2xln(2)dx
2xcosx+sinx+∫2x*0.7dx
2xcosx+sinx+0.7*2x/ln(2)
2xcosx+sinx+2x
tak sądzę....
26 maj 19:34
kajunia : odpowiedź mam jakąś z logarytmami naturalnymi ...
26 maj 19:39
b.: poczatek Amelka napisala dobrze, wiec mozesz kajuniu probowac dalej (Amelka napisala u, u', v i
v' poprawnie, dalej napisz sama...)
26 maj 21:06
Amelka: −2xcosx+∫cosx*2xln(2)dx ... itd (juz mi lepek dzis nie pracuje)
26 maj 21:10
kajunia : do tego tez juz doszłam, ale w odpowiedzi jest ułamek ... a mi nie wychodzi
26 maj 21:12
b.: zgadza się, chociaż oczywiście jest tam 2
x nie 2x
(niestety, potęgi się nie kopiują dobrze

)
26 maj 21:12
Amelka: a co masz w odpowiedzi to moze cos wydedukuje
26 maj 21:12
b.: jeszcze raz przez części musisz...
26 maj 21:12
Amelka: ale teoretycznie ln(2) da nam stała a tą można wyciągnać przed całke... o ile tak mozna?
26 maj 21:15
kajunia : | ln2*2xsinx−2xcosx | |
| +c |
| 1+ln22 | |
26 maj 21:21
kajunia : to jest odpowiedź
26 maj 21:21
Amelka: [...]+0.7∫cosx2x
u=2x v'=cosx
du=2xln(2)=2x*0.7dx v=sinx
−2xcosx+0.7*2xsinx−0.7∫sinx*2x
∫sinx*2x = −2xcosx+0.7*2xsinx−0.7∫sinx*2x
1.7∫sinx*2x = −2xcosx+0.7*2xsinx
jakos tak mi wyszlo (juz sie pogubilam)
26 maj 21:22
kajunia : a wiecie może jak rozwiązać te wymierne
26 maj 21:24
Amelka: musisz podzielic wielomian przez wielomian ale nie pamietam juz jak to sie robilo
26 maj 21:31
kajunia : te sie robi podstawiajac te literki w licznik a mianownik na czynniki... tylko oczywiscie mi
inne wyniki wychodzą...
26 maj 21:43
AS: Zad.1
L = ∫2
x*sinxdx
Całkowanie przez części [∫u*dv = u*v − ∫v*du]
u =2
x dv = sinxdx
du = 2
x*ln2 v = −cosx
L = 2
x*(−cosx) − ∫(−cosx)*2
x*ln2 = −2
x*cosx + ln2∫2
x*cosxdx = −2
x*cosx + ln2L1 [1]
gdzie
L1 = ∫2
x*cosx
Ponownie przez części
u = 2
x dv = cosxdx
du = 2
x*ln2 v = sinx
L1 = 2
x*sinx − ∫sinx*2
x*ln2 = 2
x*sinx − ln2*L [2]
[2] wstawiam do [1]
L = −2
x*cosx + ln2*(2
x*sinx − ln2*L)
L = −2
x*cosx + ln2*2
x*sinx − (ln2)
2*L
L + (ln2)
2*L = 2
x*(ln2*sinx − cosx)
| | 2x*(ln2*sinx − cosx) | |
L = |
| + C |
| | 1 + (ln2)2 | |
27 maj 09:07
AS: Zad 2.
Przekształcam ułamek
| x3 +x2 − 3*x + 4 | | x − 4 | | x − 4 | |
| = x − |
| = x − |
| |
| x2 + x − 2 | | x2 + x − 2 | | (x + 2)*(x − 1) | |
Rozkład na ułamki proste
| A | | B | | x − 4 | |
| + |
| = |
| |
| x + 2 | | x − 1 | | (x + 2)*(x − 1) | |
(A + B)*x − A + 2*B = x − 4 ⇒ A = 2 , B = −1
| | 2 | | 1 | |
L = ∫(x + |
| − |
| )dx |
| | x + 2 | | x − 1 | |
| | x2 | |
L = |
| + 2*ln(x + 2) − ln(x − 1) |
| | 2 | |
| | x2 | | (x + 2)2 | |
L = |
| + ln |
| + C |
| | 2 | | x − 1 | |
przy zał. ze x − 1 > 0 i x ≠ 1 i x ≠ −2
27 maj 09:30
kajunia : AS−dzięki Ci wielkie... już straciłam nadzieję, że ktoś mi pomoże
27 maj 09:49
AS: Zad 3
Przekształcam ułamek
| 2*x3 + 9*x2 + 10*x + 2 | | 3*x2 + 6*x + 2 | |
| = 2 + |
| = |
| x3 + 3*x2 + 2*x | | x3 + 3*x2 + 2*x | |
| | 3*x2 + 6*x + 2 | |
2 + |
| |
| | x*(x + 1)*(x + 2) | |
| A | | B | | C | | 3*x2 + 6*x + 2 | |
| + |
| + |
| = |
| |
| x | | x + 1 | | x + 2 | | x*(x + 1)*(x + 2) | |
A*(x + 1)*(x + 2) + B*x*(x + 2) + C*x*(x + 1) = 3*x
2 + 6*x + 2
po porównaniu współczynników do rozwiązania układ równan
A + B + C = 3 , 3*A + 2*B + C = 6 , 2*A = 2 ⇒ A = B = C = 1
Szukana całka
| | 1 | | 1 | | 1 | |
L = ∫(2 + |
| + |
| + |
| )dx |
| | x | | x + 1 | | x + 2 | |
L = 2*x + ln(x) + ln(x + 1) + ln(x + 2)
L = 2x + lnx*(x + 1)*(x + 2) + C przy zał.że x*(x + 1)*(x + 2) > 0
27 maj 09:52
kajunia : w zad.2 odwrotnie będą znaki

tam gdzie − to + a gdzie + to −

ale to kwestia ze tam w liczniki jest −1
27 maj 10:04
AS: Zad 5.
| | dx | | x | |
∫ |
| = arcxin |
| przy zał. ze a > |x| |
| | √a2 − x2 | | a | |
| | dx | | dx | | 1 | | x | |
∫ |
| = ∫ |
| = |
| arcsin |
| = |
| | √4 − 9*x2 | | 3*√4/9 − x2 | | 3 | | | |
27 maj 10:06
AS: Faktycznie mea culpa
Ach ten pośpiech − proszę poprawić.
Pozdrowienia − reszta póżniej.
27 maj 10:08
kajunia : ale mimo wszystko wielkie dzięki

to znak że nie można bezmyślnie przepisywać
27 maj 10:18
kajunia : jeszcze z kilkoma mam problem:
f) ∫ x
√a+xdx=
h)∫
√8−2xdx=
i) ∫ cos(lnx) dx=
j) ∫ x
√1−x2dx=
| | 1 | | 1 | |
k)∫ x10lnx |
| dx= ←ln z x do potęgi |
| |
| | 2 | | 2 | |
l) ∫
√ex−1dx=
27 maj 10:40
kajunia :
27 maj 10:44
Basia:
ad.f
t=a+x
dt = dx
x=t−a
J=∫(t−a)*
√t dt = ∫(t−a)*t
1/2 dt = ∫t
3/2dt − a∫t
1/2 dt =
| 2 | | 2a | |
| *t2+12 − |
| *t1+12 = |
| 5 | | 3 | |
| 2 | | 2a | |
| *t2*t12 − |
| *t1*t12 = |
| 5 | | 3 | |
możesz jeszcze sprowadzić do wspólnego mianownika
27 maj 12:15
Basia:
ad.g
y=2x
2+9x−5
Δ=9
2−4*2*(−5)=81+40=121
√Δ=11
x
1=
−9−114=−5
x
2=
−9+114=
12
2x
2+9x−5=2(x+5)(x−
12) = (x+5)(2x−1)
| 1 | | A | | B | |
| = |
| + |
| = |
| (x+5)(2x−1) | | x+5 | | 2x−1 | |
| A(2x−1)+B(x+5) | |
| |
| (x+5)(2x−1) | |
stąd
A(2x−1)+B(x+5)=1
2AX−A+Bx+5B=1
x(2A+B)+(5B−A)=1
2A+B=0
−A+5B=1 /*2
2A+B=0
−2A+10B=2
−−−−−−−−−−−−−−−−
11B=2
B=211
2A+
211=0
2A= −
211
A= −111
J= ∫ −
111*
1x+5 dx + ∫
211*
12x−1 dx =
| | ln|x+5| | |
− |
| + ∫211*12(x−0,5) dx = |
| | 11 | |
| | ln|x+5| | | ln|x−0,5| | |
− |
| + |
| = |
| | 11 | | 11 | |
| ln|x−0,5|−ln|x+5| | |
| = 111*ln|x−0,5x+5| |
| 11 | |
27 maj 12:28
Basia:
ad.h
t=8−2x
dt = −2dx
dx = − dt2
J=∫ √t *(−dt2) = −12∫t12 dt
dokończ
27 maj 12:30
Basia:
ad.i
t = lnx ⇒ x=et
dt = dxx
dx = x*dt = etdt
J = ∫ cost*et dt
przez części
u=cost u'= −sint
v'=et v=et
J = et*cost − ∫et*(−sint) dt = et*cost + ∫et*sint dt
ponownie przez części
u=sint u'=cost
v'=et v=et
∫et*cost dt = et*cost + et*sint − ∫et*cost dt /+∫et*cost dt
2∫et*cost dt = et(sint+cost)
J=∫et*cost dt = 12et(sint+cost) = 12ex[ sin(lnx)+cos(lnx) ]
27 maj 12:39
Basia:
ad.j
podstawienie
t=1−x2
policz sama, to dość proste
27 maj 12:40
Basia:
ad.k
przez części
| | 1 | | 1 | | 1 | |
u=ln√x u'= |
| * |
| = |
| |
| | √x | | 2√x | | 2x | |
v'=x
10 x=
111x
11
| | x11*ln√x | | 1 | |
J = |
| − ∫ |
| *U{x11{11} dx = |
| | 11 | | 2x | |
| x11*ln√x | | 1 | |
| − |
| ∫x10 dx |
| 11 | | 22 | |
dokończ
27 maj 12:44
Basia:
ad.l
t=e
x
dt = e
xdx
dx =
dtex =
dtt
| | √t−1 | | t−1 | |
J=∫ √t−1*dtt = ∫ |
| dt = ∫ |
| dt |
| | t | | t√t−1) | |
podstawienie
s =
√t−1 ⇒ s
2=t−1
| | 1 | | s2 | | 1 | | s2+1−1 | |
J = |
| ∫ |
| ds = |
| ∫ |
| ds = |
| | 2 | | s2+1 | | 2 | | s2+1 | |
| 1 | | 1 | |
| *[ ∫1ds −∫ |
| ds ] = |
| 2 | | s2+1 | |
wróć do t; potem do x
możliwe, że byłoby szybciej z podstawieniem
t=e
x−1
ale już nie chce mi się sprawdzać
27 maj 13:20
Basia:
podstawienie
t=(e
x)
2
dt = 2e
x dx
e
xdx=
dt2
= ∫
dt2*
1t+1 =
12∫
1t+1 dt
dokończ, to już oczywiste
27 maj 13:24
Kajunia: Obliczyć pole obszaru ograniczonego prostą x=9 oraz łukiem paraboli y2=x.
27 maj 14:23
Kajunia: Obliczyć pole obszaru ograniczonego prostą x=9 oraz łukiem paraboli y2=x.
27 maj 14:23
AS:
Coś dużo całek sprawia Tobie kłopot , chyba wszystkie.
27 maj 14:28
Kajunia: ty nawet nie wiesz ile ich mam do policzenia
27 maj 14:32
AS:
I dlatego zlecasz liczenie innym.Daleko zajedziesz tą metodą.
27 maj 14:39
kajunia : to jest kilka które mi nie wychodzi... zresztą o nie musisz sie o mnie martwić
27 maj 16:19
b.: sadzac po literach podpunktow (a,b,c,... po kolei az do l) to jednak ze wszystkimi masz klopot
27 maj 16:46
x: po to jest ta strona i te forum stworzone
27 maj 19:06
AS: Mylisz się − ma pomagać a nie wyręczać,nie dawać gotowca
bo mi się nie chce myśleć.
27 maj 19:21