geometria
karola: W trójkąt równoramienny o podstawie 12 cm i wysokości 8 cm wpisano okrąg, a następnie
poprowadzono do niego styczną równoległą do podstawy. Oblicz odcinek stycznej zawarty w
trójkącie i promień okręgu.
26 maj 16:09
kajunia : oznacz:
x−ramie Δ
x−3→podstawaΔ
z tw. Pitagorasa mozesz obliczyc x:
po podniesieniu do kwadratu otrzymujesz:
3x
2+6x−585=0
z tego wyliczasz Δ:
Δ=7056
i pierwiastki równania:
x
1=−62/6 ← ten odpada bo dł. niemoże być ujemna
myślę że dalej sobie poradzisz...
26 maj 17:27
kajunia : sory to nie tu
26 maj 17:30
bogumill2: ja tu dostrzegłem mały błąd otóż Δ=7056 co po spierwiastkowaniu daję 84
26 maj 17:44
kajunia : faktycznie... ale to tylko x1 i x2 ulegną zmianie ...
x1=−90/6
x2= 13 ←szukany x
26 maj 17:58
bogumill2: dokładnie
26 maj 18:08