Zbadaj, dla jakich wartości parametru k nierówność x^2+(2k-2)x-k+3>0 jest spełni
POMOCY: Zbadaj, dla jakich wartości parametru k nierówność x2+(2k−2)x−k+3>0 jest spełniona przez każdą
liczbę rzeczywistą
26 maj 20:05
Godzio:
skoro a = 1 > 0
to jedynym warunkiem jest : Δ < 0
Δ = (2k−2)2 + 4(k−3) = 4k2 − 8k + 4 + 4k − 12 = 4k2 − 4k − 8 < 0
4k2 − 4k − 8 < 0 − dokończ to
26 maj 20:09
POMOCY: a = 1 > 0 nie za bardzo rozumiem ten opis
26 maj 20:12
POMOCY: Nie rozumiem pierwszego warunku
26 maj 20:20
Godzio:
wiemy że a > 0 − to jest stwierdzenie, nie warunek
26 maj 20:22
POMOCY: A ta 1 to co oznacza
26 maj 20:56
7 maj 00:38
Godzio:
Δ < 0 Żeby nie było miejsc zerowych, jeśli one są to funkcja zawsze przyjmie wartości
ujemne
7 maj 00:41