Dana jest funkcja y=2x2+4x−30. Oceń prawdziwość zdań i udowodnij to.
POMOCY: Dana jest funkcja y=2x2+4x−30. Oceń prawdziwość zdań i udowodnij to.
a) Funkcja ma dwa dodatnie miejsca zerowe
b) W przedziale (−2;2) funkcja jest monotoniczna
c) Zbiorem wartości funkcji jest przedział <−30,∞)
d) Równanie y=3 ma dwa rozwiązania
26 maj 19:47
Basia:
f(x)=2x2+4x−30
Δ=42−4*2*(−30)=16+240=256
Δ>0 ⇒ f. ma dwa miejsca zerowe
czyli (a) jest prawdziwe
xw=p=−b2a=−44=−1
x∊(−∞,−1> ⇒ f.maleje
x∊<−1,+∞) ⇒ f.rośnie
−32<−12
ale
f(−32)=f(−12)
(można to policzyć)
czyli (b) jest fałszywe
yw=q=f(−1)=2−4−30=−32
zb.wartości jest <−32,+∞)
czyli (c) jest fałszywe
2x2+4x−30=3
2x2+4x−33=0
Δ=16−4*2*(−33)=16+8*33 >0
(d) jest prawdziwe
27 maj 00:42
POMOCY: Ale jak obliczyć, że miejsca zerowe są dodatnie
27 maj 16:56
POMOCY: Chodzi mi o podpunkt a
27 maj 17:31
mila: Wzory Vieta pozwalają okreslić jakie sa piewrwiastki
Nie mogą być obydwa dodatnie poniewaz x1+x2 jest liczbą ujemna czyli jeden z nich lub oba sa
ujemne .Czyli to fałsz
X1+X2=−b/a
X1+X2=−4/2=−2
27 maj 17:40
POMOCY: A czy przyklad c jest dobrze rozwiązany?
27 maj 18:12
POMOCY: Dlaczego przyklad c jest w taki sposób rozwiązany? Z czego to wynika?
27 maj 18:42