Ustal, dla jakich wartości parametru m jeden pierwiastek równania x^2+2mx+2m-1=0
POMOCY: Ustal, dla jakich wartości parametru m jeden pierwiastek równania x2+2mx+2m−1=0 jest większy
od 3, a drugi mniejszy od 3
26 maj 20:03
Godzio:

f(3) < 0
Δ ≥ 0
26 maj 20:26
POMOCY: Ale jak to wyliczyłeś?
27 maj 17:11
POMOCY: A bez rysunku to jak wyliczyć?
27 maj 18:13
POMOCY: Jakie mam wykonać do tego obliczenia?
27 maj 18:41
slawinc: x
2 + 2mx + 2m − 1 = 0
Δ = 4m
2 − 4(2m − 1)
Δ = 4(m
2 − 2m + 1)
Δ = 4(m − 1)
2 //zawsze wieksza od zera

!
√Δ = 2(m−1)
| | −2m − 2(m − 1) | |
x1 = |
| = −m − (m − 1) = −2m +1
|
| | 2 | |
| | −2m + 2(m − 1) | |
x2 = |
| = −m + (m − 1) = −1
|
| | 2 | |
x
2 jest zawsze mniejsze od 3 więc pozostaje wskazać takie m aby x
1 było większe od 3.
x
1 > 3
−2m + 1 > 3
−2m > 2 / : (−2)
m < −1
Odp: Warunki zadania są spełnione dla m < −1
27 maj 18:42
slawinc: Już masz
27 maj 18:43