zadania tekstowe
alucha: oblicz ile lat ma obecnie syn, ile ma jego ojciec, a ile dziadek, jeżeli wiadomo że połowa
wieku ojca równa się 1/4 sumy lat dziadka i syna, że 5 lat temu ojciec miał o 35 lat mniej niż
dziadek i syn razem oraz że za 3 lata dziadek będzie miał o 7 lat więcej niż ojciec i syn
razem.
26 maj 16:46
Amelka: 1/2o=1/4(d+s) ⇔ 2o=d+s
o−5=(d+s)−35 ⇔ o=d+s−30
d+3=(o+s)+7 ⇔ d=o+s+4
o=(o+s+4)+s−30 → 2s=26 → s=13
2o=(o+13+4)+13 → o=30
d=30+13+4=47
Zatem:
s=syn=13 lat
o=ojciec=30 lat
d=dziadek=47 lat
26 maj 19:22
Godzio: | 1 | | 1 | |
| o = |
| (d+s) => 2o = d + s |
| 2 | | 4 | |
o − 5 = ( d
− 5 + s
− 5) − 35
d + 3 = (o
+ 3 + s
+ 3) + 7
o = d + s − 40
o = 40
80 = d + s => d = 80 − s
80 − s − 4 = 46 + s
2s = 30
s = 15
d = 65
Amelka musisz pamiętać że nie tylko ojciec cofa się o 5 lat ale także syn i dziadek
26 maj 19:34