ciąg eulera
Martyna: Mam problem z dwoma zadaniami z ciągu Eulera:
un=(1− 3n)n un= (n2+22n2+1)n2
26 maj 12:08
Jack: a) un=((1+ −3n)n/−3)−3=e−3
26 maj 12:53
Jack: | | 2n2+1 | | −n2+1 | | −n2+1 | |
b) |
| + |
| =1+ |
|
|
| | 2n2+1 | | 2n2+1 | | 2n2+1 | |
Stąd
| | −n2+1 | |
=(1+ |
| )(2n2+1)/(−n2+1)*n2*(−n2+1/2n2+1)=
|
| | 2n2+1 | |
=e
−∞=0
26 maj 13:04
Basia:
b) można w prostszy sposób
| | n2+2 | | n2(1+2n2) | |
( |
| )n2 = ( |
| )n2 = |
| | 2n2+1 | | n2(2+1n2) | |
| | 1+2n2 | |
( |
| )n2→(12)+∞=0 |
| | 2+1n2 | |
26 maj 14:58
Jack: absolutnie nie chcę się czepiać, ale nie jestem pewien czy można jednocześnie przechodzić do
granicy z tymi ułamkami i potęgą nawiasu. W przypadku (1+1/n)n to zostało udowodnione, że
można − stąd mamy liczbę e. Natomiast tu mam wątpliwości. Proszę o wyjaśnienie.
26 maj 18:51
b.: tak, z tym bywają kłopoty... można jednak pokazać, że jeśli podstawa dąży do a∊[0,1), a
wykładnik do nieskończoności, to całość dąży do 0
pokażę to na przykładzie powyżej: ponieważ podstawa dąży do 1/2, więc od pewnego miejsca jest
mniejsza od, powiedzmy, 3/4, więc
| | 1+2n2 | |
0 < ( |
| )n2 < (34)n2 od pewnego miejsca |
| | 2+1n2 | |
i teraz z tw. o 3 ciągach dostajemy, że szukana granica = 0
w praktyce po prostu przechodzi się do granicy równocześnie z podstawą i wykładnikiem, *o ile*
podstawa jest nieujemna i nie mamy do czynienia z sytuacją 1
∞, 1
−∞ albo
∞0 (i na te
sytuacje trzeba uważać!)
[stokrotka]
26 maj 20:48
b.: a a propos czepiania się, powinieneś Jack pisać gdzieś strzałki (przejścia graniczne), bo
takich równości jak napisałeś to nie ma...
26 maj 20:49
Jack: Racja, pisałem na kartce bez symbolu "lim", żeby było szybciej i przepisując zapomniałem
dodać... Dzięki za cenny komentarz.
26 maj 21:53