Wykaż podane tożsamości:
| sinα | 1 | |||
ctgα+ | = | |||
| 1+cosα | sinα |
| 1−sinα | 1+sinα | ||
* | =ctgα | ||
| sinα | cosα |
| 1 | 1 | |||
( | −cosα)( | −sinα)(tgα+ctgα)=1 | ||
| cosα | sinα |
| sin3α | |
=tgα | |
| cosα−cos3α |
| 1 | 1 | 1 | ||||
(tgα+ctgα)/( | − | )= | ||||
| sinα | cosα | cosα−sinα |
| cosα | sinα | cosα + cos2α + sin2α | |||
+ | = | = | |||
| sinα | 1+cosα | sinα(1+cosα) |
| 1 + cosα | 1 | ||
= | = P | ||
| sinα(1+cosα) | sinα |
| 1−sinα | 1+sinα | 1 − sin2α | cos2α | ||||
* | = | = | = ctgα = P | ||||
| sinα | cosα | sinαcosα | sinαcosα |
| 1 | 1 | |||
( | − cosα)( | − sinα})(tgα+ctgα) = | ||
| cosα | sinα |
| 1 − cos2α | 1 − sin2α | sinα | cosα | ||||
* | * ( | + | ) = | ||||
| cosα | sinα | cosα | sinα |
| sin2α *cos2α | sin2α + cos2α | ||
* | = | ||
| sinαcosα | sinα*cosα |
| 1 | ||
sinαcosα * | = 1 = P | |
| sinαcosα |
| sin3α | sin3α | sinα | |||
= | = | = tgα | |||
| cosα(1 − cos2α) | cosα*sin2α | cosα |
| sinα | cosα | cosα − sinα | ||||
( | + | / | = | |||
| cosα | sinα | sinαcosα |
| sin2α+cos2α | sinαcosα | 1 | |||
* | = | = P | |||
| sinαcosα | cosα−sinα | cosα − sinα |