pomózcie
xyz: W trójkąt równoramienny o podstawie 12 cm i wysokości 8 cm wpisano okrąg, a następnie
poprowadzono do niego styczną równoległą do podstawy. Oblicz odcinek stycznej zawarty w
trójkącie i promień okręgu
26 maj 22:59
Basia: Rozwiązuję
26 maj 23:56
Basia:

a=
122=6
a
2+h
2=(a+x)
2
6
2+8
2=(6+x)
2
36+64=(6+x)
2
(6+x)
2=100
6+x=10
x=4
tr.ADC ~ tr.SEC
ADDC=
SEEC
68=
r4
r=4*
68=
248=3
CP=h−2r=8−6=2
tr.MPC ~ tr.ADC
MPPC=
ADDC
MP2=
68
MP=2*
68=
64=
32
MN = 2*MP = 3
27 maj 00:06
ASEW3RRRWQ2QW2WER454WQ1`Q: htjuvbygfvtcrw6znmhjgfyxretyjvbunjmhjhdteyfhtetysd5jgut
d5yhgftrdtygxrtwrfytgdue54qaqtyutrewqwertyutrewqwertyutrewqtrfewsdfgrewqasd
fgtre3w2qjedhfesuidiejosmfcryislenuihTEUKGHSUKGSRUIRIEGHFIGFUGUGFUGFEUSHUIHD
UIEHWUIHDODEJKSPOFMFIEHB78R678341028349573465274904939643Y66589416G8H7789745
6416876564984468465685486164866878641574681484541616641484544646515646545954
48446545FKRSNKJGHKSHGSJFHDJSFISJDAOKFCJDFISVGIBV
TUIYTUEYDUFRHGIUEGHISUHRUHGUIRHGUHRUIHGUGISFOEJIWUR935894756574584367843758
9743756437758943764738697853899473865325091902482840238584387589932084329572
908`9892778942895782375723582973849TUHGGWJHWRGHGHGFSHBFHSAEGURYU8TY7UIGH7T7G
WRUYEGRFGSDUFGEWUIYHUWIEHFIUWERFHUREYGFYUIWDFHEIOFJOICNTIYEGF7IEWOPIOJRPOFRO
[V/.F]V.D,B;KLBVFDJVFHRUFHSRGP[SG

G.G;.;G.;'.G';RG.;;'G.'D.G;.TD'G,DGURHSGR
SRYSGFYSGFYRGSFUIHSDFFGDSGJGFHGHFGHGFHGFHGFHGFHGFHGFHGFHGHFDSUYUOEWIU90RT89U
EG8RE9YHFOI97867325859784985784757W99846548567828572389478734857984758947589
7489574893775438975897348957348975987438975894798357984375849374897589374854
3545435454534254365434BFHDJNGJKN
HUJHUJHUJHUJHUJHUJHUJHHUJHUJHUJHUJHUJHUHJHUHJHUHJHUHJHUHJHUHJHUHJHUHJHUHJHUHJHUHJHUJHUJ
4 mar 17:17