matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 25.4.2009
Zadania
Odp.
1
ewelina:
punkt A=(−
√
2
;
√
3
) należy do wykresu funkcji f(x)=x
2
+ax+2 gdy:
4
√
2
−
√
6
a)a=
2
4
√
2
−
√
6
b)a=
4
4
√
2
+
√
6
c)a=
4
5
ewelina:
0,(15)+0,(18)=
1
ewelina:
f(x)=
√
2x+4
1
ewelina:
A=(−
√
3
;
√
2
) f(x)=2x
2
+ax−1 gdy:
6
ewelina:
{x−3}{x+2}
f(x)=
2x
2
+8
55
Bogdan:
Zadanie dla maturzystów.
2
Lukasz:
Wyznacz wszystkie wartości parametru p , dla których nierówność |x + 3|+ |x − 2 | ≤ p nie ma rozwiązań.
2
radek:
Wykaz, ze jezeli a,b sa liczbami rzeczywistymi, to a
2
+ b
2
≥ 1
2
All:
Droga 480km. Drugi z samochodow jechal z predkoscia o 20 km/h wieksza od pierwszego, a czas przejazdu pierwszego byl o 72 min dłuzszy od drugiego. Oblicz ile czasu zajeła
6
Znów ja;/:
A mam takie zadanko
heh wiem wiem podobno łatwe ale zapomniałm znów jak to się robi
wyznacz równanie prostej zawierającej środkową CD trójkąta ABC, którego wierzchołkami są
3
BigMax:
Witam Znowu mam jakieś dziwne zadanie: Jest klasa 30 osobowa. W skład tej klasy wchodzi:
6
Agata:
Uzasadnij ze rownanie 9x
4
−5x
2
−1+
√
2
ma 4 pierwiastki.
1
alfredo223:
Prosze o pomoc. Narysuj dowolny trójkąt ABC a nastepnie skonstrułuj trójkąt A'B'C podobny do trójkata ABC w skali podobieństwa: a = 3, b = 1/2
3
Tomek:
Dwa zadańka: 1. Wskazać najmniejszą liczbę naturalną n taką, że (n
2
+1)/10 jest dwucyfrową liczbą
5
ania:
:::rysunek::: oblicz wartości funkcji trygometrycznych kata α w trójkącie prostokątnym na rysunku
3
Łukasz:
Bok rombu ma długość 8 cm, a jeden z jego kątów ma miarę 30 stopni. Oblicz pole tego rombu
19
Jola:
:::rysunek::: Oblicz pole zakreskowanej figury.
13
Kris_garg:
W stożek wpisano w kulę stosunek powierzchni kuli do pola podstawy stożka wynosi 4:3 znajdź kąt pomiędzy tworząca a wysokością stożka ?
3
Kris_garg:
Suma 3 liczb tworzących ciąg geometryczny wynosi 13 jeśli dodamy do nich kolejno 1, 5, 23 otrzymamy ponownie ciąg geometryczny . Jakie to liczby ?
0
???:
Proszę o pomoc:( Pewien przedmiot zawieszono na siłomierzu i odczytano wskazania tego siłomierza w
6
trudne zadanko:
W trójkącie równoramiennym podstawa jest o 3 cm krótsza od ramienia. Wiedząc, że wysokość opuszczona na podstawę ma długość 12 cm, oblicz:
15
Magda:
Czy ktoś by mógł mi pomóc z tymi dwoma podpunktami? Nie mogę dojść, jak to zrobić prawidłowo...
0
Eta proszę o pomoc:
tu mam zadanie:
http://matematyka.pisz.pl/forum/14666.html
1
Gimigis:
tu mam zadanie:
http://matematyka.pisz.pl/forum/14666.html
17
???:
Zabawa z jednostkami: V=
3,34N
1u{g
{cm
3
} *1
3
____-____:
Do naczynia w kształcie podstawie prostokąta o wymiarach 2m x 3m nalano wody do wysokości 3m. Oblicz siłę parcia wody na dno naczynia.
12
Bianaa:
zad.1 Wieża rzuca cień o dlg. 20m pod katem 45 stopni do powierzchni ziemi. Oblicz wys. wieży.
5
geo:
a) Promien okregu wpisanego w szesciokat foremny jest rowny 2. Oblicz pole tego szesciokata.
0
>>><<<:
Kolejne głupie zadanie Pewien przedmiot zawieszono na siłomierzu i odczytano wskazania tego siłomierza w
21
>>><<<:
:::rysunek::: Zad. z fizyki.
16
masakra matma:
Znajdz A u B, A u( tylko "u" ma być do góry nogami) B, A/B, B/A gdy: a) A= { 1,2,3,4,5,6} B= { 3,5,7,9,11}
1
tomko:
Pole trojkata o danych wierzcholkach A(1,−2) B(2,3) jest rowne8. Wyznacz wspolrzedne trzeciego wierzcholka wiedzac ze nalezy on do prostej o rownanu 2x+y−2=0.
10
masakra matma:
Czy jesteś gdzieś Tim
Jeśli jesteś to odezwij sie dobrze.
17
masakra matma:
Oblicz: a)
√
√
36
−
√
4
=
1
tomko:
Napisz rownanie osi symetrii okregu x
2
+ y
2
− x = 0 do ktorego nalezy punkt A(2,2).
17
Gimigis:
:::rysunek::: Zbadaj,czy funkcje f i g są równe. Naszkicuj ich wykresy.
4
mathew:
rozwiąż sin x=
1
2
w przedziale < 0, 2pi>
0
JUSTYNKA:
pomoże mi ktoś rozwiązać to zadanie niżej
13
JUSTYNKA:
:::rysunek::: POMOCY: Bok kwadratu ABCD ma długość równą 2. Oblicz pole czworokąta będącego częścią
1
kłopoty z zadaniami:
zad 1 W trapezie o polu 100 cm połączono środki kolejnych boków. Oblicz pole powstałego
1
kasia:
Wyskość stożka podzielono na 3 rowne odcinki i przez punkty podzialu poprowadzono plaszczyzny rownlolegle do podstwayw. oblicz stosunkej objetosci powstalych bryl.
4
krzak:
funkcja kwadratowa f przyjmuje największą wartość równą 2 i ma miejsca zerowae −1 i 3. Wyznacz wzór tej funkcji.
2
Mały:
Czy potrafi mi ktoś wyjaśnić dlaczego jeżeli jest
240
xpt:
BASIA!
TIM!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
Tudzież inni użytkownicy tego forum
;
)
1
Jatoja:
zad.1 Wieża rzuca cień o dlg. 20m pod katem 45 stopni do powierzchni ziemi. Oblicz wys. wieży.
12
nieszczęsna geometria ;/:
zad 1 W trapezie o polu 100 cm połączono środki kolejnych boków. Oblicz pole powstałego
2
Madzia :):
Wyznacz wartość parametru m dla których równanie: 2x do kwadratu– (2m + 1)x + m = 0
9
potrzebna pomoc:
W trójkącie równoramiennym o polu 48 cm2 stosunek długości ramienia do długości wysokości opuszczonej na podstawę jest równy 5:4. Oblicz:
6
jukej:
prosze tylko o wytłumaczenie kawałka dla jakich wartości parametru alfa suma kwadratów różnych pierwiastków równania
4
nieszczęsna geometria:
Na okręgu, którego długość promieni wynosi 2, opisano trapez równoramienny, którego pole jest równe 20. Oblicz długości boków trapezu.
7
jukej:
parametr w funkcji trygonometrycznej
funkcja g określona jest wzorem g(x) = x
2
+ cos(alfa) * x + sin(alfa) + 3. Wyznacz te
43
Humanista :):
:::rysunek::: W trójkącie ABC kąt przy wierzchołku C jest prosty, przeciwprostokątna ma długość 4.
2
Michał:
POMOCY
Rzucamy dwa razy symetryczną, dwuścienną kostką do gry i zapisujemy liczbę wyrzuconych
6
potrzebująca:
:( z kwadratu odcięto ćwiartkę koła o promieniu równym długości boku kwadratu. Następnie w pozostałą figurę wpisano koło, którego pole jest równe π. Oblicz długość boku
9
kakomleoo:
Wyznacz konstrukcyjnie punkt symetryczny do danego punktu B względem punku O.
15
Agacia:
W trapezie równoramiennym, którego ramię wynosi 4 cm, kąt przy dłuższej podstawie ma miarę 60 stopni. Oblicz pole tego trapezu jeśli jego krótsza podstawa wynosi 6 cm
5
komletny dół :
LUDZIE POMÓŻCIE
4
BigMax:
W ostrosłupie trójkątnym wszystkie krawędzie boczne i dwie krawędzie podstawy mają długość b, a kąt miedzy równymi bokami podstawy ma miarę α. Oblicz objętość tego
7
Lusia:
1.Przed dwoma laty ojciec był 8 razy starszy od syna, a za 14 lat będzie od niego o 2,4 razy starszy. Ile lat ma obecnie ojciec a ile syn.?