Zbiory i przedziały
masakra matma: Znajdz A u B, A u( tylko "u" ma być do góry nogami) B, A/B, B/A gdy:
a) A= { 1,2,3,4,5,6} B= { 3,5,7,9,11}
b) A= { 2,4,6,8,10} B= { x∈N i x< 5)
c) A= nawias otwarty −3; 4 ) B= ( 0; 7)
d) A= nawias otwart −6; 5 nawias otwarty B= ( 3, 9 nawias otwarty
Czy może umie to ktoś z Was

To pomocy
25 kwi 16:50
Mickej : raczej każdy kto logikę przerabiał tylko ci wytłumaczę i sam zrobisz
AUB− to suma zbiorów czyli wynikiem tego działania jest Zbiór A i B czyli wszystkie ich
elementy
AnB−to iloczyn zbiorów tak zwana koniunkcja wynikiem tego działania są elementy wspólne
zbiorów czyli tylko to elementy które znajdują się w obu zbiorach
A/B to różnica zbiorów czyli ze zbioru A kasujesz wszystkie elementy które zawierają sie
w zbiorze B
25 kwi 16:56
masakra matma: cięzka sprawa
25 kwi 17:01
@Basia: ad.a i b.
do AuB wpisz każdą liczbę, którą znajdziesz w A lub B
do AnB wpisz te liczby, które są i w A, i w B
do A/B wpisz te liczby, które są w A, ale nie ma ich w B
do B\A wpisz te liczby, które są w B, ale nie ma ich w a
wskazówka do b)
B = {0,1,2,3,4}
spróbuj to zrobić i podaj wyniki
o (c) i (d) porozmawiamy potem
25 kwi 17:05
masakra matma: ok juz robie
25 kwi 17:11
masakra matma: a ten znak" < " to jest mniejsz czy wieksze bo zawsze myli mi sie
25 kwi 17:13
Mickej : x<5 czyli x mniejszy od 5
25 kwi 17:14
25 kwi 17:14
masakra matma: oj nie wiem jak to bedzie bo ciezkie to jest zadanie
25 kwi 17:17
@Basia: Podam Ci przykład. Spróbuj na jego podstawie i na podstawie tego co Ci napisałam wyżej.
A = {1,2,3,4}
B= {3,4,5,6}
AuB = {1,2,3,4,5,6}
AuB = {3,4}
A\B = {1,2}
B\A = {5,6}
25 kwi 17:21
masakra matma: ale ten pierwszy przykład zrobiłam ale ten następny że należy do liczb naturalnych i
wiekszych od 5 to nie wiem jak to zapisać
25 kwi 17:25
@Basia: mniejszych od 5
A= { 2,4,6,8,10}
B= {0,1,2,3,4}
podaj wyniki

25 kwi 17:28
masakra matma: a)
AuB ={ 1,2,3,4,5,6,7,9,11}
AnB ={ 3,5}
A/B = 7,9,11
B/A 2,4,6,8,10
25 kwi 17:32
@Basia: Skąd te wyniki ? Nawet nad tym nie pomyślałeś ! Gdzie masz 5,7,9,11 ? Ja nie widzę.
A nabrać się tak łatwo nie dam. Myśl

25 kwi 17:35
25 kwi 17:44
@Basia: Już mu to napisałam Mickej. Parę wpisów temu. Trzy wpisy temu masz efekty.
25 kwi 17:45
Mickej : wiem widziałem ja to przecież też już drugi raz pisze
25 kwi 17:47
legion: może ktoś wytłumaczyć co oznacza taki zapis B=[−2,4) nie pamiętam co oznaczał nawias
kwadratowy otwarty i zamknięty zgóry dzięki jeśli ktoś wytłumaczy
23 kwi 22:53