zadanko z trapezem
nieszczęsna geometria: Na okręgu, którego długość promieni wynosi 2, opisano trapez równoramienny, którego pole
jest równe 20. Oblicz długości boków trapezu.
25 kwi 13:05
tim: Ja
25 kwi 13:19
tim:

czerwone =
a
niebieskie =
r
zielone =
b
różowe =
l
r = 2 → h = 4
| | (a + b)h | |
P = 20 → |
| = 20 → (a + b) * 4 = 40 a + b = 10 |
| | 2 | |
Z trapezu opisanego na kole wiemy, że:
a + b = l + l
l = 5
Zauważamy, że dolna podstawa składa się z dwóch czarnych odcinków (x) oraz górnej
podstawy (a).
x liczymy z tw. Pitagorasa
h
2 + x
2 = l
2
x = 3

Mamy dane:
a
b = a + 6
a + b = 10
a + a + 6 = 10
2a = 4
a = 2
Mamy więc:
a = 2
b = 8
l = 5

Pasuje
25 kwi 13:24
potrzebna pomoc: Dzięki,a mogłbyś zerknąc jeszcze do mojego drugiego tematu?
25 kwi 14:08
25 kwi 14:09