Zadanie dla maturzystów.
Bogdan:
Zadanie dla maturzystów.
Rozwiązać równanie:
1. sin2009x + cos2009x = 1
2. sin2009x − cos2009x = 1
25 kwi 21:55
radek: hehe pewnie latwe ale z trygonometria u mnie ciezko
25 kwi 21:57
radek: narysowalem wykres funkcji i stwierdzam iz to zadanie chyba nie bedzie taki latwe
25 kwi 22:10
Mickej : oooo ktoś nas sprawdza
25 kwi 22:29
b.: Fajne zadania
25 kwi 22:30
radek: w tym pierwszym wydaje mi sie ze bedzie
x=
π2 + 2kπ bo wtedy sin
2009
π2=1 a cos
2009
π2 = 0 a wiec 1 + 0 = 1

nie wiem czy czasem w
3π2 nie bedzie tez rozwiazania
a nie nie bedzie bo potega jest niepazrzysta
25 kwi 22:35
radek: dobrze kombinuje?
25 kwi 22:35
b.: a czy to wszystkie rozwiązania?
25 kwi 22:36
Mickej : podstawiać to nawet ja umiem ale ja chyba obliczeniami zrobbie zraraz
25 kwi 22:37
radek: chyba tak
25 kwi 22:37
Bogdan:
To jest zadanie maturalne, więc proszę przedstawić pełne rozwiązanie, z odpowiednim
opisem tak, jakby był to arkusz maturalny. Ułamki proszę pisać z użyciem dużej litery U.
25 kwi 22:40
Bogdan:
Należy również podać wszystkie rozwiązania.
25 kwi 22:41
Mickej : nie wiem ja jak już mi się wydaje że mam to znowu się matle i tak w kółko zakładam że
jest jakiś myk i prędzej czy później Bogdan nas uświadomi
25 kwi 23:08
Mickej : cicho chyba mam
25 kwi 23:11
Eta: 
25 kwi 23:13
Mickej : szybciej mi bańka wyparuje niz mi coś z tego wyjdzie
25 kwi 23:15
Bogdan:
Jeśli nikt nie poda rozwiązania, to podam je jutro o godzinie 22, a także podam wtedy
kolejne zadanie maturalne. Zapraszam również osoby pomagające w rozwiązywaniu
zadań do przedstawiania swoich rozwiązań. Mam nadzieję, że taki trening na krótko
przed maturą przyda się nie tylko maturzystom.
25 kwi 23:18
Mickej : już dawno takiego irytującego zadania nie widziałem
25 kwi 23:25
radek: http://www.vpx.pl/zdjecie,wykresik1.html tu narysowalem taki troche amatorski wykres jk to bedzie wygladac, rozwiazaniem
tego zadania sa x zaznaczone czarnymi punktami czyli tam gdzie sin
2009(x) = 1 i
cos
2009(x)=0 lub sin
2009(x)=0 i cos
2009(x)=1 innch przypadkow nie bedzie gdyz te
wartosci jak widac z wykresu sa zbyt male aby daly w sumie wartosc 1.
| | π | |
czyli x= 2kπ lub x = |
| + 2kπ |
| | 2 | |
25 kwi 23:41
radek: w drugim przypadku bedzie podobnie ale sin
2009(x) musi byc rowny 1 , zas cos
2009(x)
musi byc rowny 0. na odwrot nie moze byc tym raze bo wartosc wyszlaby −1
25 kwi 23:46
Eta:
A ile jest ? 02009 − ( −1)2009 =.....
25 kwi 23:52
25 kwi 23:59
Mickej : ale ja się nie będę bawił w podstawianie bo mnie takie rozwiązanie nie satysfakcjonuje
26 kwi 09:12
@Basia: Mnie też nie. Bo zadam to samo pytanie co b..
Skąd wiadomo, że to jedyne rozwiązanie ?
26 kwi 09:26
@Basia: Mnie też nie. Bo zadam to samo pytanie co b..
Skąd wiadomo, że to jedyne rozwiązanie ?
26 kwi 09:26
@Basia: Dla ścisłości: wiem jak to uzasadnić, ale, moim zdaniem, rozwiązanie powinno uzasadnienie
zawierać.
26 kwi 10:20
radek: Eta:
A ile jest ? 0
2009 − ( −1)
2009 =.....
fakt nie zauwazylem tego
26 kwi 11:27
@Basia: a
(−1)
2009 − 0
2009 =


26 kwi 11:31
radek: no to bedzie na 100% −1

wiec to akurat niepasuje
26 kwi 11:38
tim: a 0 − (−1) = 1 co nie?
26 kwi 11:39
radek: nom to sie zgadza
26 kwi 11:40
@Basia: Zgadza się !
26 kwi 11:42
@Basia: Ale jak uzasadnisz, że to jedyne rozwiązanie ?
26 kwi 11:42
radek: nie wiem i tu mnie macie
26 kwi 11:43
@Basia:
sin2009x = 1 + cos2009x
w przedziale od <0,2π> jest to możliwe dla x=π2 i dla x=π
stąd
x = π2 + 2kπ lub x = π+2kπ = (2k+1)π
sądzę, że wykresy y=sin2009x i y=1+cos2009x
potrafisz sobie naszkicować
26 kwi 12:06
radek: nom ok ok ale nadal nie wieadomo czy to jedyne rozwiazania no nie?
26 kwi 12:08
radek: chociaz teraz ten wykres jest o wiele bardziej czytelniejszy. czyli na podstawie tego
wykresu mozna wnioskowac iz nie ma wiecej rozwiazan?
26 kwi 12:11
Mickej : na podstawie wykresu hmmm no ciekawe ale ja próbowałem to kwadrat ować pierwiastkować
parametry podstawiać i już parę razy mi nawet sensowne rzeczy wychodziły ale nie
potrafiłem dokończyć
26 kwi 12:13
@Basia: W pierwszym też są dwa rozwiązania
W przedziale <0,2π> x=π2 lub x=0 lub x=2π
czyli:
x = π2+2kπ
x = 0+2kπ
x = 2π+2kπ = (k+1)*2π
czyli (2) i (3) sprowadza się do x=2kπ
ostatecznie:
x = π2+2kπ lub x = 2kπ
26 kwi 12:14
@Basia: Rachunkowo to na poziomie liceum chyba niewykonalne.
I nie tylko (chyba) na poziomie liceum.
26 kwi 12:18
26 kwi 12:19
Mickej : to nie chce nic mówić ale mam przed sobą zapisane 8 stron A4 to może na początku mówcie
że to nie realne

zaoszczędzę papier
26 kwi 12:20
@Basia: Mickej nie twierdzę, że na pewno nie można. Możliwe, że jakoś tam np. przez
rozwinięcie w szereg by się dało, ale uczciwie mówiąc nie chce mi się nawet próbować.
26 kwi 12:24
Mickej : szereg to też już nie liceum
26 kwi 12:32
dpelczar: Powiedzcie mi jak do tego doszliscie... ale po koleji... bo nie moge sie połapać co
dlaczego... a jestem maturzystą... ale trygonometria nie jest mocna u mnie...
26 kwi 12:39
dpelczar: np. zapisując rownanie sin2009 + cos2009 = 1 od czego zacząć i jak wykres
namalować...
26 kwi 12:40
dpelczar: oczywiscie sin i cos od iksa...
26 kwi 12:41
radek: no a jak masz sin
2(x) to wiesz jak wykres wyglada − to sin
2009(x) bedzie podobnie ale
bedzie sie zwezac tak jak ja to narysowalem pare postow wczesniej bo wartosci beda z
kazda potega malec
26 kwi 12:42
radek: z tym ze tu wartosci moga byc rowniez ujemne bo potega nieparzysta
26 kwi 12:43
Mickej :
Podziel sobie to równanie na 2 wykresy tak
sin
2009=1−cos
2009 i teraz rysujesz osobno wykres
y=sin
2009 i osobno
y=1−cos
2009 a te wykresy chyba wiesz jak narysować bo oczywiste punktu jak 1 czy 0 się
nie zmieniają

przy sin oczywiście bo przy cos to trzeba podnieść do góry o 1 i
przekształcić w −cos
26 kwi 12:44
radek: to jezeli chodzi o wykres
26 kwi 12:44
Jacek Karaśkiewicz:
1.
(1) sin2009x + cos2009x = 1
(2) sin2009x + cos2009x = sin2x + cos2x
(3) sin2009x − sin2x + cos2009x − cos2x = 0
(4) sin2x(sin2007x − 1) + cos2x(cos2007x − 1) = 0
Załóżmy, że sinx jest różne od 0, ±1, czyli sinx ∈ (−1, 1) \ {0}.
Jeśliby tak było, to również cosx ∈ (−1, 1) \ {0}.
Wtedy sin2x > 0, sin2007x − 1 < 0, czyli sin2x(sin2007x − 1) < 0,
oraz cos2x > 0, cos2007x − 1 < 0, czyli cos2x(cos2007x − 1) < 0.
W takim razie było by sin2x(sin2007x − 1) + cos2x(cos2007x − 1) < 0,
więc nie zachodziłaby równość.
Musi być więc sinx ∈ {−1, 0, 1}.
Jeśli sinx = 0, to wstawiając do (1) mamy cos2009x = 1.
Musiało by więc być cosx = 1. Jest to spełnione dla x = 2kπ, k ∈ C.
Jeśli sinx = 1, to wstawiając do (1) mamy cos2009x = 0, co daje nam
cosx = 0. Jest to spełnione dla x = π2 + 2kπ, k ∈ C.
Jeśli sinx = −1, to wstawiając do (1) mamy cos2009x = 2.
Tu nie ma rozwiązań, więc zostaje jedynie:
x1 = 2kπ, x2 = π2 + 2kπ, k ∈ C
2.
Bardzo podobnie. Dochodzimy do postaci:
(1) sin2x(sin2007x − 1) − cos2x(cos2007x + 1) = 0
Zakładamy, że sinx jest różne od 0, ±1, czyli sinx ∈ (−1, 1) \ {0}.
Wtedy sin2x(sin2007x − 1) < 0, oraz cos2x > 0 i cos2007x + 1 > 0,
więc − cos2x(cos2007x + 1) < 0. Dostajemy nierówność,
sin2x(sin2007x − 1) − cos2x(cos2007x + 1) < 0, a więc niemożliwe
jest, aby sinx było różne od 0 lub ±1. Musi być sinx ∈ {−1, 0, 1}.
Wtedy:
Jeśli sinx = 0 to mamy z (1) cos2009x = −1.
Aby tak było, to musi zachodzić cosx = −1.
Jest to możliwe dla x = π + 2kπ, k ∈ C.
Jeśli sinx = 1 to mamy z (1) cos2009x = 0.
Co daje nam cosx = 0. Spełnione dla x = π2 + 2kπ, k ∈ C.
Jeśli sinx = −1 to mamy z (1) cos2009x = −2.
Nie ma tu rozwiązać, a więc zostaje nam:
x1 = π + 2kπ, x2 = π2 + 2kπ, k ∈ C
26 kwi 13:51
Mickej : doszedłem do tej postaci ale nie wpadłem na to żeby robić tak jak ty

a dlaczego wpisujesz się Imieniem i nazwiskiem jesteś jakimś sławnym polakiem czy
reklamujesz coś

?
26 kwi 13:58
Jacek Karaśkiewicz:
Nic nie reklamuje, ani nie jestem sławny

Po prostu tak się podpisuje. W zasadzie może
starczyły by inicjały, ale to chyba nie ma wielkiego znaczenia (tzn. podpis).
26 kwi 14:01
Michał Szczotka:): to też se dam tak
26 kwi 14:03
Bogdan:
Dzień dobry.
Cieszę się, że zadanie wzbudziło zainteresowanie.
Zadanie jest wykonalne na poziomie szkoły średniej.
Należy ono do modnej w ostatnim czasie rodziny zadań ze względu na mechanizm
rozwiązywania. Pojawiają się takie zadania w różnych treningowych arkuszach
maturalnych, m. in. jest takie w arkuszu maturalnym zamieszczonym w Gazecie
Wyborczej z 20 kwietnia tego roku. Arkusz ten jest dostępny na stronie
www.gazeta.pl w zakładce Edukacja.
http://zone-2.cdn.gazeta.pl/bi.gazeta.pl/im/1/6533/m6533111.pdf
Zadania takie już kilkakrotnie tutaj rozwiązywaliśmy.
Są to zadania typu:
|wyrażenie A| + |wyrażenie B| = 0;
(wyrażenie A)
n + (wyrażenie B)
m = 0 dla m, n parzystych;
(wyrażenie A) + (wyrażenie B) = 0 dla (wyrażenie A) ≥ 0 i (wyrażenie B) ≥ 0.
Zamieściłem zadania z tej grupy zadań, bo podobne mogą pojawić się podczas
tegorocznej matury.

Rozwiązanie zadania 1:
sin
2009x + cos
2009x = 1
sin
2009x + cos
2009x = sin
2x + cos
2x
sin
2x + cos
2x − sin
2009x − cos
2009x = 0
sin
2x(1 − sin
2007x) + cos
2x(1 − cos
2007x) = 0
Zauważamy, że:
sin
2x ≥ 0, cos
2x ≥ 0, 1 − sin
2007x ≥ 0, 1 − cos
2007x ≥ 0.
Wobec tego równość sin
2009x + cos
2009x = 1 zachodzi tylko wtedy, gdy:
sinx = 0 i cosx = 0 (ten układ równań nie ma rozwiązania);
lub
sinx = 1 i cosx = 1 (ten układ równań nie ma rozwiązania);
lub
| | π | |
sinx = 1 i cosx = 0 => x = |
| + k*2π, k € C |
| | 2 | |
lub
sinx = 0 i cosx = 1 => x = k*2π
| | π | |
Odp.: x = |
| + k*2π lub x = k*2π dla k € C. |
| | 2 | |
W podobny sposób rozwiązuje się drugie zadanie.
W zadaniach egzaminacyjnych, np. w zestawach maturalnych pojawiają się od czasu
do czasu zadania z liczbą bieżącego roku, tak też jest w tym przypadku.
W nowym wątku zamieszczam kolejne zadanie, w którym występuje liczba 2009.
26 kwi 21:59