Pierwiastki
masakra matma: Oblicz:
a) √√36 − √4=
b) √3(√48− √27=
c) √3mnożenie √6 mnożenie √2=
Proszę pomóżcie mi
25 kwi 16:14
tim: Pomogę b
√a *
√b =
√a * b 
C podobnie:
√a *
√b *
√c =
√a * b * c
25 kwi 16:17
Moniśka: pomogę
25 kwi 16:20
Moniśka: a) √6−2 =√4= 2
25 kwi 16:21
tim: No
25 kwi 16:23
Moniśka: c) √3 * √6 * √2 = √3*6*2 = √36= 6
25 kwi 16:24
masakra matma: dziekuje Moniś. w tym przykładzie b to jak?
25 kwi 16:25
tim: Spróbuj sama

Naprawdę. Napisałem jak! Proszę.
25 kwi 16:26
Moniśka: a tam jest nawias?
25 kwi 16:26
masakra matma: no w tym przykładzie B jest nawias aby nie doapisalam
25 kwi 16:28
Moniśka: b) √3 (√48− √27)=
tak ma być zapisany?
25 kwi 16:28
Moniśka: a ok już robię
25 kwi 16:29
masakra matma: tak
25 kwi 16:29
Moniśka: √3 (√3*16 − {3*9})= √3 ( 4√3 − 3√3 ) = √3 * √3= √9= 3
25 kwi 16:33
Moniśka: tam w pierwszym nawiasie też jest pierwiastek tylko coś mi nie wskoczyło
25 kwi 16:34
masakra matma: Bardzo dziekuje Moniś pozdrawiam
25 kwi 16:38
Moniśka: dziękuję

i również pozdrawiam
25 kwi 16:38
masakra matma: a możesz jeszcze zobaczyć w tym poście gdzie pytam czy jest Tim tam na zadanie czy dobrze
zrobiłam?
25 kwi 16:39