Geometria w przestrzeni
Kris_garg: W stożek wpisano w kulę stosunek powierzchni kuli do pola podstawy stożka wynosi 4:3
znajdź kąt pomiędzy tworząca a wysokością stożka ?
25 kwi 19:48
Mickej : coś jest nie tak w tresci gdyby było tak nic by nam to nie dawało bo r2π sie nam skrucą
25 kwi 19:57
Kris_garg: wlasnie nie wiem bo dla mnie to zadanie jest za trudne

możliwe ze gdzieś wkradł się
błąd
25 kwi 20:06
Mickej : aha nie doborze jest ok to działam coś tu
25 kwi 20:12
Mickej :

r−kuli
R−stożka
4P
k=3P
p
16πr
2=3πR
2
szukany kąt to ten gdzie jest kropka fioletowa więc możemy go wyznaczyć z
gdzie h to wysokość stożka i trzeba ją wyznaczyć i będzie po zadaniu
zróbmy sobie układ równań z Talesa i Pitagorasa
h
2+R
2=l
2 z tego sobie wyznaczysz h w zależności od r i R podstawisz do tgα i będziesz
miał kąt

powodzenia
25 kwi 20:24
Mickej : tam przy Talesie ma być w mianowniku l−R R stożka a nie kuli
25 kwi 20:32
Kris_garg: A tam można skorzystać z Talesa ? przecież te proste w tym trójkącie nie są równolegle
znaczy się r nie jest równolegle do R ?
25 kwi 20:42
Bogdan:
Dobry wieczór.
Uwaga.
W zadaniu jest "stosunek powierzchni kuli do pola podstawy stożka wynosi 4:3", czyli
25 kwi 20:49
Kris_garg:

?
25 kwi 20:50
Mickej : hmm słuszna uwaga Bogdanie ale to wystarczy zamienić cyferki

nie muszą być równoległe
mają wspólne kąty a to wystarczy
25 kwi 20:54
Bogdan:

Pomarańczowa kropka to kąt α.
(90
o − 2α) to miara kata między tworzącą stożka i jego wysokością.
25 kwi 20:55
Bogdan:
Mickej, przemyśl zadanie, ułóż odpowiednie proporcje (jest jednak różnica
Przyznam się, że razi mnie sformułowanie: cyferki. Mówimy − liczby.
25 kwi 21:00
Bogdan:
To zadanie było w zestawie zadań egzaminacyjnych do Wyższej Szkoły Pedagogicznej
w Katowicach w 1962 r. i znajduje się m.in. na stronie 72 "Zbioru zadań maturalnych
i egzaminacyjnych − część trzecia" wydawnictwa Państwowe Zakłady Wydawnictw
Szkolnych z 1967 r.
25 kwi 23:05
Mickej : Że zadam takie pytanie to jeśli można wiedzieć to Bogdan czym ty się na co dzień
zajmujesz że ty takie rzeczy wiesz

?
26 kwi 10:35