matematykaszkolna.pl
Geometria w przestrzeni Kris_garg: W stożek wpisano w kulę stosunek powierzchni kuli do pola podstawy stożka wynosi 4:3 znajdź kąt pomiędzy tworząca a wysokością stożka ?
25 kwi 19:48
Mickej : coś jest nie tak w tresci gdyby było tak nic by nam to nie dawało bo r2π sie nam skrucą
25 kwi 19:57
Kris_garg: wlasnie nie wiem bo dla mnie to zadanie jest za trudne możliwe ze gdzieś wkradł się błąd
25 kwi 20:06
Mickej : aha nie doborze jest ok to działam coś tu
25 kwi 20:12
Mickej : rysunekr−kuli R−stożka 4Pk=3Pp 16πr2=3πR2
 4r 
R=

3 
 3R 
r=

4 
szukany kąt to ten gdzie jest kropka fioletowa więc możemy go wyznaczyć z
 R 
tgα=

h 
gdzie h to wysokość stożka i trzeba ją wyznaczyć i będzie po zadaniu zróbmy sobie układ równań z Talesa i Pitagorasa
h r 

=

R l−r 
h2+R2=l2 z tego sobie wyznaczysz h w zależności od r i R podstawisz do tgα i będziesz miał kątemotka powodzenia
25 kwi 20:24
Mickej : tam przy Talesie ma być w mianowniku l−R R stożka a nie kuliemotka
25 kwi 20:32
Kris_garg: A tam można skorzystać z Talesa ? przecież te proste w tym trójkącie nie są równolegle znaczy się r nie jest równolegle do R ?
25 kwi 20:42
Bogdan: Dobry wieczór. Uwaga. W zadaniu jest "stosunek powierzchni kuli do pola podstawy stożka wynosi 4:3", czyli
PK 4 3 

=

, a nie

.
PP 3 4 
25 kwi 20:49
Kris_garg: rysunek?
25 kwi 20:50
Mickej : hmm słuszna uwaga Bogdanie ale to wystarczy zamienić cyferkiemotka nie muszą być równoległe mają wspólne kąty a to wystarczy
25 kwi 20:54
Bogdan: rysunek Pomarańczowa kropka to kąt α.
r 

= tgα
R 
(90o − 2α) to miara kata między tworzącą stożka i jego wysokością.
25 kwi 20:55
Bogdan: Mickej, przemyśl zadanie, ułóż odpowiednie proporcje (jest jednak różnica
 3 4 
między

a

).
 4 3 
Przyznam się, że razi mnie sformułowanie: cyferki. Mówimy − liczby.
25 kwi 21:00
Bogdan: To zadanie było w zestawie zadań egzaminacyjnych do Wyższej Szkoły Pedagogicznej w Katowicach w 1962 r. i znajduje się m.in. na stronie 72 "Zbioru zadań maturalnych i egzaminacyjnych − część trzecia" wydawnictwa Państwowe Zakłady Wydawnictw Szkolnych z 1967 r.
25 kwi 23:05
Mickej : Że zadam takie pytanie to jeśli można wiedzieć to Bogdan czym ty się na co dzień zajmujesz że ty takie rzeczy wiesz?
26 kwi 10:35