tekstowe.!!!
Lusia: 1.Przed dwoma laty ojciec był 8 razy starszy od syna, a za 14 lat będzie od niego o 2,4
razy starszy. Ile lat ma obecnie ojciec a ile syn.?
2.Jeśli długość danego prostokąta powiększylibyśmy o 4 cm, a szerokość o 3 cm to jego
pole zwiększyło by się o 43 cm. Jeśli natomiast jego długość zwiększyła by się o 7 cm a
szerokość pozostawilibyśmy bez zmian, to jego pole zwiększyło by się o 28 cm2
3. Właściciel sklepu zakupił w hurtowni 65 kg papryki czerwonej i 34 kg papryki zielonej
za łączną kwotę 526 zł. do ceny hurtowej każdego rodzaju papryki sklep doliczył marżę
30% i wówczas okazało się że za 5 kg papryki czerwonej i 3 kg papryki zielonej w sklepie
trzeba zapłacić 54,6 zł. ile kosztuje 1 kg papryki każdego rodzaju w hurtowni.?
4. w nieparzystej liczbie trzycyfrowej podzielonej przez 5 suma cyfr setek i dziesiątek
wynosi 9. wyznacz tę liczbę, jeśli wiadomo, że po zamianie miejscami cyfry dziesiątek i
jedności otrzymamy liczbę o 18 mniejszą od początkowej
5. sprawdzian tekstowy z matematyki liczył 50 pytań. za każdą poprawną odpowiedź uczeń
dostawał 3 pkt, zaś za każdą złą tracił 1. Na ile pytań uczeń odp poprawnie skoro z
sprawdzianu otrzymał 78 pkt.?
25 kwi 09:43
tim: Pewnie ja

. Jedyny jestem.
o − wiek ojca
s − wiek syna
Przed dwoma laty ojciec (miał lat: o − 2) był 8 razy starszy od syna (który miał wtedy
lat s − 2)
(o − 2) = 8(s − 2)
Za 14 lat ojciec (który będzie miał o + 14) będzie starszy od syna (który będzie miał s +
14) starszy 2,4 raza.
o + 14 = 2,4 (s + 14)
Rozwiąż ten układ równań
25 kwi 09:48
tim: Drugie.
x − długość
y − szerokość
P − x * y
Jeśli długość danego prostokąta zwiększylibyśmy o 4cm (x + 4), a szerokość o 3cm (y + 3),
to pole ((x + 4)(y + 3)) zwiększyło by się o 43cm
2.
((x + 4)(y + 3)) = xy + 43cm2
Jeśli długość danego prostokąta zwiększylibyśmy o 7cm (x + 7), a szerokość bez zmian (y),
to pole ((x + 7)(y)) zwiększyło by się o 28cm
2.
((x + 7)(y)) = xy + 28cm2.
Kolejny układ równań
25 kwi 09:52
tim: Rozumiesz?
25 kwi 09:53
Mariusz: Zad1
y−ojciec
x−syn
y−2=8(x−2) pierwsze równanie
y+14=2,4(x+14) drugie równanie
teraz trzeba tylko rozwiązać
25 kwi 09:56
Mariusz: Zad 5
x−prawidłowe
50−x − błędne
x*3+(50−x)*(−1)=78 wystarczy roziązać
25 kwi 09:58
Mariusz: Zad 4
xyz liczba
jeżeli ja podzielimy na 5 to cyfra setek musi być równa 1 ( nie ma inne mozliwości)to
cyfra dziesiątek jest równa 8( bo suma musi być równa 9. Po rozpatrzeniu dalszej części
zadania mozna łato wywnioskowac że cyfrą jedności jest 6
szukana liczba to 186
25 kwi 10:36
Mariusz: Zad 3
x−cena czerwonej
y−cena zielonej
65*x+34*y=526 pierwsze równanie
5*1,3x+3*1,3y=54,6 1,3 bo plus 30%
teraz tylko rozwiązać te dwa układy( po mymnożeniu dolnego pomnóż całe wyrażenie razy
10)to ci ułatwi sprawe
25 kwi 10:49