matematykaszkolna.pl
fizyka >>><<<: rysunekZad. z fizyki. 1.Drewnaniy klocek w kształcie graniastosłupa o podstawie trapezu wrzucono do wody. Masa klocka wynosi 600g. Czy klocek zatonie w wodzie? Wykonaj obliczenia i uzasadnij odpowiedź. Wymiary podstawy (trapezu): a=4cm b=6cm h=10cm długość klocka=20cm 2.Do naczyń zawierających te same wysokości słupów wody wrzucono trzy ciała o jednakowych objętościach, ale różnych ciężarach. Wzrost ciśnienia cieczy na dno naczynia bedzie: a)największy w naczyniu, w którym znajduje się ciało o największym ciężarze, b) największy w naczyniu, w którym znajduje się ciało o najmiejszym ciężarze; c) jednakowy we wszystkich naczyniach; d) w żadnym naczyniu nie wzrośnie ciśnienie. (która odpowiedź jest właściwa?)
25 kwi 16:51
tim: Ja pomogę w I.
25 kwi 16:53
tim: >>><<< Odpowiedz mi na kilka pytań. 1) Kiedy przedmiot unosi się w wodzie 2) Jaki jest wzór na gęstość? emotka
25 kwi 16:53
tim: >>><<< Odpowiesz? Poczekam i jeżeli nie, to rozwiąże całe..
25 kwi 16:59
>>><<<: ciało pływa, gdy siła wyporu ma większą wartość niż ciężar ciała. Sytaucja taka ma miejsce wówczas, gdy gęstość ciała zanurzonego w cieczy jest mniejsza od gęstości cieczy. Wtedy siły wyporu i ciężkości równoważą się. Znam 3 wzory, tylko nie wiem, który trzeba dopasoać, bo to wynika z danych i tzreba go przekształcić. 1) p (ciśnienie)=gęstość cieczy (symbol to jest "ro" tylko chyba nie da sie napisać tu) *h (wysokośc cieczy)*g(przyspieszenie grawitacyjne) 2)Fw (siła wyporu)= gęstość cieczy*V cieczy (objęstość)*g 3)Fw=gęstość cieczy*Vciała*g Dziękuję bardzo za chęciemotka
25 kwi 17:01
>>><<<: Tylko na tym moim rysunku to się rozczytasz? Tam zaznaczyłam h, a, b. Troche koślawe, ale jakoś widać.
25 kwi 17:03
tim: Czyli prościej mówiąc gęstość klocka musi być mniejsza od gęstości wody emotka dwody = 1g/cm3
 m 
dklocka =

V 
mklocka = 600g Vklocka = Musisz policzyć [z matematyki] Jeżeli nie wiesz jak − napisz.
25 kwi 17:03
>>><<<: Aaa, to tak trzeba. Spoko, to już obliczę. Myślałam że bedzie wiecej obliczeń a tu tylko tyle. Super bardzo, bardzo dziękujęemotka emotka
25 kwi 17:06
tim: Tzn ty podałeś mi wzory na siłę wyporu tego klocka, a oni pytają czy zatonie, czy nie emotka. Jak obliczysz gęstosć to podaj. Sprawdzimy
25 kwi 17:07
>>><<<: A jeszcze jedno. Te wymiary podstawy to w taki razie nie są potrzebne? Ja to zawsze miałam problem z zadaniami z fizy, jakieś takie są dziwne.
25 kwi 17:09
tim: Są potrzebne. Bo jak oliczysz V klocka (V = Pole podstawy * wysokość)(tu wysokością jest akurat długość, a podstawą trapez emotka )
25 kwi 17:10
>>><<<: Mnie wyszło tak: V=m/d, więc V=600g/1g/cm3=600cm3
25 kwi 17:12
tim: A mam pytanie. Skąd znasz d klocka?
tim: Właśnie dklocka jest niewiadomą do znalezienia d = U{mklocka{Vklocka} emotka
tim:
 mklocka 
d =

*
 Vklocka 
25 kwi 17:13
>>><<<: Echh, źle to zrobiłam chyba, nie spjrzała dokładnie na dane. Czekaj spróbuje jeszcze raz na spokojnie
25 kwi 17:14
>>><<<: No nie wiem czy dobrze teraz obliczyłam. Mam tak" V klocka=10000cm3, wieć d klocka= 0,06g/cm3. I dobrze teraz mam?
25 kwi 17:19
tim: Wyszło ci o 1 zero za dużo (1000 cm3). Sprawdź gdzie masz błąd.
25 kwi 17:23
>>><<<: Faktycznie, już mam. A tak to już jest dobrze?
25 kwi 17:24
>>><<<: To d klocka=0,6g/cm3.
25 kwi 17:26
tim: Tak więc d = 0,6 g/cn3 Sprawdzasz czy g jest mniejsza czy większa od wody i piszesz odpowiedź
25 kwi 17:26
>>><<<: Ok. Jeszcze raz bardzo, bardzo Ci dziękuję.
25 kwi 17:27