111
____-____: Do naczynia w kształcie podstawie prostokąta o wymiarach 2m x 3m nalano wody do wysokości
3m. Oblicz siłę parcia wody na dno naczynia.
wzór na siłę parcia=m*g
25 kwi 17:33
xpt: Musisz obliczyć objętość prostopadłościanu o wymiarach 2 * 3 * 3
A następnie podstawić do wzoru.
W zadaniu powinno być jeszcze, ze 1l wody = 1kg
Proponujęzamienić met\ry na decymetry bo 1l = 1dm3
25 kwi 17:37
____-____: Ok, wyszło mi że siła parcia wynosi 0,18N. Dzięki

Chyba dobrze
25 kwi 18:00
____-____: Sorry, pomyłka w jednostkach. Ma wyjść (chyba) 1,8MN.
25 kwi 18:06