szesciokat foremny
geo: a) Promien okregu wpisanego w szesciokat foremny jest rowny 2. Oblicz pole tego
szesciokata.
b) Pole szesciokata foremnego jest rowne 54√3. Oblicz pole kola wpisanego w ten
szesciokat.
25 kwi 17:03
Eta:
r
wp = h
Δrównob.
=>
a√32 = 2
wylicz "a"
i podstaw do wzoru na pole P
sześciokata= 6*P
Δrównob
P
Δrównob =
a2p{34
b) podstaw do wzoru na pole sześciokąta
oblicz "a" , następnie r
wp = ... jak w poprzednim
następnie po wyliczeniu "r"
oblicz P
k = πr
2
powodzenia
25 kwi 17:13
tim: Witamy Eta
25 kwi 17:13
25 kwi 17:13
tim: Może ja zmienię nick? na timuś?
25 kwi 17:14
tim: Co?
25 kwi 17:24