funkcje trygonometryczne
Bianaa: zad.1 Wieża rzuca cień o dlg. 20m pod katem 45 stopni do powierzchni ziemi. Oblicz wys.
wieży.
25 kwi 17:27
tim: Gimn czy liceum?
25 kwi 17:29
@Basia: Nieważne; funkcje trygonometryczne
25 kwi 17:39
tim: No ok to mogę? D
25 kwi 17:40
xpt: @Basia: jeżeli gimnazjum to trzeba skorzystać z wlasności trójkąta o kątach 45
o, 45
o
90
o będącego połową kwadratu. Jeżeli wiadomości z liceum to wtedy funkcje
trygonometryczne.
Jeżeli zadanie dla tima to tak jak w liceum
25 kwi 17:41
Bianaa: Liceum, liceum.
25 kwi 17:43
tim: METODA 1 − GIMNAZJUM.
Korzystając z
2280 obliczamy długość h = 20m

METODA 2 − LICEUM
| | h | |
Korzystając z tg 45 obliczamy |
| = 1 h = 20m  |
| | b | |
METODA 3 − LOGICZNE
Jeżeli ma 45
O, jest równoramienny, więc h = 20m
25 kwi 17:43
@Basia:
@xpt. Patrz na temat zadania; nad nickiem.
@tim Oczywiście
25 kwi 17:43
Bianaa: Dzieki, a jak obliczyć pozostałe f. trygonometryczne kata α, jeśli tgα= −3 i
90stopni>α>180stopni ? Doszłam do pewnego momentu i nie wiem jak dalej, bo na
całkowitych l. tego nie obliczaliśmy, tylko na ułamkach!
25 kwi 17:53
@Basia: A jaka to różnica ?
sinα = −3cosα
i jedynka trygonometryczna.
25 kwi 18:33
Bianaa: | | 1 | |
Wiem, ze ctgα= − |
| , bo zawsze odwrotność i mam tyle: (3 układy równań): |
| | 3 | |
sin
2α+cos
2α=1
sin
2α+cos
2α=1
−3cosα=sinα
(−3csα)
2+cos
2α=1
Poza układem równań, już normalnie: 9cos
2α+cos
2α=1. I nie wiem co dalej.
25 kwi 18:54
@Basia:
10cos
2α − 1 = 0 /:10
cos
2α −
110 = 0
(cosα−
√110)(cosα+
√110)=0
cosα=
√110 lub cosα = −
√110
ponieważ α∈(90,180) ⇒ cosα<0 czyli:
| | 1 | | √10 | |
cosα = −√110 = − |
| = − |
| |
| | √10 | | 10 | |
26 kwi 09:47
26 kwi 12:20