matematykaszkolna.pl
Kombinatoryka BigMax: Witam Znowu mam jakieś dziwne zadanie: Jest klasa 30 osobowa. W skład tej klasy wchodzi: 9 osób bez rodzeństwa 16 jedynaków 4 osoby z dwójką rodzeństwa 1 osoba z trójką rodzeństwa Pani w szkole wybiera 3 osoby: Jakie jest prawdopodobieństwo, że jedna z nich ma dwoje rodzeństwa a dwie pozostałe są jedynakami. Wynik zaokrąglij do drugiego miejsca po przecinku

nawias
30
nawias
nawias
3
nawias

Ω − policzyłem kombinacją czyli

nawias
4
nawias
nawias
1
nawias

nawias
16
nawias
nawias
2
nawias

a zdarzenia A chciałem zrobić też kombinacją tak
*

Coś mi nie wychodzi. Proszę o pomoc i wyjaśnienie. Z góry dziękuje
25 kwi 21:18
Jacek Karaśkiewicz: Po pierwsze − zamiast 'jedynaków' powinno być chyba 'osób z jednym bratem/siostrą', bo przecież jedynak to osoba bez rodzeństwa, więc zadanie byłoby bez sensu emotka Jeżeli przyjąć, że 'jedynak' posiada rodzeństwo w liczbie 1, to rozwiązanie jest poprawne tzn.

nawias
16
nawias
nawias
2
nawias

4 *

P =

nawias
30
nawias
nawias
3
nawias

25 kwi 21:34
BigMax: No tak. Mój błąd.emotka Identycznie robiłem to zdanie ale mam w kluczu odpowiedzi pisze że ilość zdarzeń jest równa 144. Nie mam pojęcia skąd im się to wzięło.
25 kwi 22:27
@Basia: Jeżeli przyjąć interpretację Jacka (a to dobra interepretacja) 9 − jedynaków 16 − z jednym bratem lub siostrą 4 − z dwójką 1 − z trójką to: A − jedna z dwójką i dwoje jedynaków

nawias
4
nawias
nawias
1
nawias

nawias
9
nawias
nawias
2
nawias