pole trójkąta
trudne zadanko: W trójkącie równoramiennym podstawa jest o 3 cm krótsza od ramienia. Wiedząc, że wysokość
opuszczona na podstawę ma długość 12 cm, oblicz:
a) pole tego trójkąta
b) długość wysokości poprowadzonej na ramię tego trójkąta
25 kwi 19:13
xpt: podpowiadam a
25 kwi 19:18
timuś: a ja podpowiem b
25 kwi 19:21
xpt:

x − dł podstawy
x+3 − dł. ramienia
H = 12 cm − wysokość.
| x | |
| i x+3 obliczasz z tw. pitagorasa. |
| 2 | |
25 kwi 19:22
Eta: P= 60 cm
2
25 kwi 19:24
timuś: Znając pole i długość ramienia musi wyjść pole
c * h
c
−−−−−−−− = 60

2
25 kwi 19:30
trudne zadanko: dzięki
25 kwi 21:06