Rozkładanie na czynniki wielomianów metodą grupowania wyrazów.
Magda: Czy ktoś by mógł mi pomóc z tymi dwoma podpunktami? Nie mogę dojść, jak to zrobić
prawidłowo...
1. W(x)= x4 + 2x3−x−2
2. W(x)=x6−x5−x2+x
25 kwi 18:30
xpt: Podpowiedź.
Pogrupuj wg kolorów i wyłącz coś przed nawias.
1. W(x) = x4+2x3 −x−2
2. W(x)=x6−x5−x2+x
Pomyśl chwilkę − jeśli nie wyjdzie to napisz, to Ci bardziej podpowiem (ale pomysl
chwilkę)
25 kwi 18:35
Magda: Pierwsze robiłam tak ( nie wiem czy dobrze)
W(x)= x4+2x3−x−2
W(x)=x3(x+2) 1(x−2)
W(x)=(x+2) (x3−1)
a dalej nie wiem jak to ruszyć. Dobrze chociaż ten początek zaczynałam?
25 kwi 18:43
Mariusz: 1. x3(x+2)−(x+2)=(x3−1)(x+2)
2. x5(x−1)−x(x−1)=(x5−x)(x−1)
25 kwi 18:47
Mariusz: dalej pewnie dokończysz
25 kwi 18:47
xpt: Znaczy się ja to pierwsze robiłem tak:
W(x) = x4+2x3 −x−2 = x4−x+2x3 −2 = x(x3−1)+2x3 −2 = x(x3−1)+2(x3 −1) = (x+2)(x3
−1)
i to już koniec jest, bo nic więcej z tym nie zrobisz, bo masz sam x i stałą w nawiasie.
25 kwi 18:54
xpt: Tam nie zauważyłem, że mi "−1)" do nastepnej linijki przeniosło
Powinno być w poprzedniej.
25 kwi 18:55
Mickej : x
3−1 da sie rozpisać jeszcze
25 kwi 18:58
timuś: How?
25 kwi 19:00
xpt: Mickej − ale moim subiektywnym zdaniem
x3−1 jest prostszą formą niż (x√x−1)(x√x+1)
25 kwi 19:01
Magda: Powiedzcie jak to rozpisać, bo pojęcia póki co nie mam ;−)
25 kwi 19:02
xpt: Magda − to pierwsze masz dobrze, to drugie już Ci Mariusz trochę rozpisał w poście z 25
kwi 18:47
tylko musisz jeszcze wyłączyć coś przed ten pierwszy nawias.
25 kwi 19:04
Magda: Powiem Wam jak mam w rozwiązaniu:
1. W(x)= (x+2) (x−1) (x2 +x+1)
Tylko nie wiem jak mam do tego dojść do takiego rozwiązania.
25 kwi 19:04
timuś: No tak Magda

x
3 − 1 = x
3 + x
2 − x
2 + x − x − 1 = (x − 1)(x
2 + x + 1)
25 kwi 19:05
Magda: Dziękuje Wam ;−)
25 kwi 19:09
xpt: A mi wyszło, że
| | 1−i√3 | | 1+i√3 | |
W(x)= x4 + 2x3−x−2 = (x+2)(x−1)(x+ |
| )(x+ |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
Co jest również dobrym wynikiem, ale się troche zapędziłem, bo pewnie nie miałaś jeszcze
liczb zespolonych, bo to na studiach ewentualnie ;
)
25 kwi 19:12