ETA w tytule, żeby była na samej górze
xpt: BASIA! TIM! !!!!!!!!!!
Tudzież inni użytkownicy tego forum ;)
Chyba wszyscy wiedzą o co chodzi w tym temacie ;)
25 kwi 14:13
Mickej : o pisanie kolorowo

?
25 kwi 14:14
xpt: Odpowiedź na post Basi z
14635 − mam nadzieje, ze teraz pasuje ;
)
25 kwi 14:14
Mickej : Jacie
25 kwi 14:16
xpt: Mickej − napisane kolorowo jest, zeby było widoczniejsze na liscie.
To jest taki temat do pogawędek na tematy niekoniecznie związane z główna tematyką tej
stronki ;)
25 kwi 14:16
Mickej : UMIE
25 kwi 14:17
xpt: tak przy okazji − Eta − tym razem Ciebie nie zabraklo więc się wymigowywiwać od
udzielania się w tym temacie nie możesz ;P
25 kwi 14:23
25 kwi 15:00
@Basia: Jasne
xpt, że pasuje. Zobaczysz, że teraz post będzie rósł jak na drożdżach. To taka
"psychologia". Ludzka rzecz. Kolorowe wabi
25 kwi 15:03
tim: Heh

Tak jak kolorowe kwiatki pszcżółki?
25 kwi 15:03
@Basia: Mniej więcej. Kaczory (bez aluzji politycznych), koguty i inne takie ptaszki rodzaju
męskiego też kolorowe. Na pewno wiesz dlaczego.
25 kwi 15:07
tim: Każdy wie .. [chyba]

...
Oczywiście bez aluzji politycznych (bo nas do sądu podadzą)
25 kwi 15:22
@Basia: A wiesz dlaczego u ludzi jest odwrotnie ? Bo jest. To dziewczyny się malują (oczy, usta,
paznokcie) i ubierają o wiele bardziej kolorowo niż panowie. To nie jest pytanie
retoryczne. Ja nie wiem.
25 kwi 15:25
tim: Hm... Bo facet jak sie maluje to gej? ... [n/c]
25 kwi 15:27
@Basia: Raczej transwestyta, ale nie o to mi chodziło. Po prostu nie wiem dlaczego u ludzi to się
zmieniło i jest odwrotnie niż u zwierzaków.
25 kwi 15:29
tim: Nie no rozumiem o co ci chodzi... Dla nas dziwne, czemu np. gołębie są piękniejsi od
gołębic... Hmmm..
25 kwi 15:31
@Basia: No żeby się podobać gołębicom. Bo to gołębie zabiegają o ich względy, a nie odwrotnie.
25 kwi 15:33
@Basia: Koniec przerwy. Idę sprzątać dalej.
25 kwi 15:34
tim: U nas odwrotnie

No co teraz? Kuchnia?
25 kwi 15:35
tim: Mam problem dotyczący forum.. A dokładnie są osoby [nicków nie podaje], które przychodzą
i dają zadanie i chcą rozwiązanie.. nawet się nie wysilą żeby zrozumieć.. CHCĄ mieć.. Co
robić..?
25 kwi 16:27
@Basia: Udzielić wskazówek, a jak nie ma reakcji odpuścić. Oczywiście jeżeli widzisz, że ten ktoś
jednak coś próbuje sam zrobić, ale mu nie wychodzi daj mu w końcu to rozwiązanie. No i
weź poprawkę na czas. Jeżeli ktoś napisał zadanie kilka godzin temu trudno oczekiwać, że
siedzi i czeka na wskazówki i ewentualne pytania. Wtedy sam musisz zdecydować.
25 kwi 16:52
tim: A jeżeli jest, i podaje wskazówki i błaga (chociaż podałem metodę, albo jeden z
podpunktów), to rozwiązywać?
25 kwi 16:54
@Basia: Spróbować metodą "krok po kroku". Wiem, że to i nudne, i czasochłonne. Najczęściej się
poddaję i w końcu piszę to rozwiązanie, ale to niepedagogiczne. Z drugiej strony jeżeli
ktoś nie umie np. rozwiązać prostego równania to raczej na forum nie da się go tego
nauczyć, więc jeśli widzę chociaż minimum zaangażowania i dobrej woli piszę to
rozwiązanie. Nie wiem czy to słuszne, ale........................
25 kwi 17:01
tim: Basiu.. spotkałem się z sytuacją − osoba jest, ale żadnych chęci, ja tu krok po kroku
albo z podaną metodą, albo z przykładem − osoba nic nie robi.. Poprostu ja nie wiem i
się poddaje.. Wtedy jak podaje rozwiązanie.. tak dziwnie jest...
25 kwi 17:05
@Basia: W takiej sytuacji zostawiam bez rozwiązania. Jeśli o "masakra matma" chodzi to właśnie
Cię szuka. Może jednak coś zrobił.
25 kwi 17:07
tim: Dokładnie o chodzi [już od 2 dni pod różnymi nickami].. Tzn wczoraj żadnych chęci, ani
nic. Dzisiaj jedno zadanie! Byłem dumny
25 kwi 17:08
@Basia: No to jednak coś Ci się udało z nim zrobić. To już nie tak źle. Jeżeli nie chce dalej
(dla niektórych ludzi więcej niż 60 min.matematyki to katorga) zaproponuj, że pogadacie
jutro.
25 kwi 17:12
tim: No, niektórzy ludzi [np. przed maturą] będą potrzebowali na JUTRO
25 kwi 17:15
Mickej : ci przed maturą to już raczej nic sie teraz nie nauczą ale w sumie teraz będzie ich
panika łapała i może tak być że będą wrzucać zadania ale wątpie
25 kwi 17:16
@Basia: Na W C Z O R A J.
25 kwi 17:17
tim: No jak Jakub mówił to tydzień przed maturą ROŚNIE LUDNOŚĆ NA FORUM
25 kwi 17:17
Mickej : już jest prawie tydzień nie no w sumie 2 bo jest w środę za 2 tygodnie wiem bo pisze
25 kwi 17:19
tim: Denerwujesz się?
25 kwi 17:23
xpt: Mickej − w takim razie powodzenia życzę.
tim − tak to jest, że niektórzy przygotowywują sie bezpśrednio przed egzaminem.
25 kwi 17:25
Mickej : polskim ustnym bo mam za tydzień a jeszcze pracy nie napisałem a na poniedziałek muszę
bibliografie oddać ale w sumie nawet mnie to nie rusza
25 kwi 17:26
tim: ANKIETA:
Czy tim ma zmienić nick na timuś?
a) tak
b) nie
c) tak, ale na inny nick.. (jaki? ..................)
d) obojętne..
25 kwi 17:33
xpt: Ta ankieta to anonimowa jest ?
I co można wygrać jak sie poprawną odpowiedź wytypuje ?
25 kwi 17:35
Mickej : Timuś

? Buhaha
25 kwi 17:35
tim: Nie anonimowa

, a można wygrać buziaka... Nie no żart

. To tylko badanie
25 kwi 17:35
tim:
25 kwi 17:35
@Basia: Absolutnie odpada c i d.
a lub b
Jak Timuś woli.
25 kwi 17:37
Eta: może tak : Tim − uś
25 kwi 17:40
tim: Do ilu ciągniemy?

Pomyślę nad timuś

... bo taki "mały" jestem..
25 kwi 17:47
@Basia: Pewnie o głowę wyższy ode mnie.
25 kwi 17:49
tim: 1,85 więc nie wiem..

... Mały − czyt. młody, niedoświadczony
25 kwi 17:51
xpt: tim − byleby nie tymoteuś − na co innego mogę się zgodzić

Muszę stwierdzić, że do niskich to Ty nie należysz
25 kwi 18:24
tim: xpt − jeszcze rosnę
25 kwi 18:25
tim: tymoteuś − o nie
25 kwi 18:27
xpt: mnie się tam podoba x.X
25 kwi 18:36
tim:
25 kwi 18:39
xpt:

Tymoteuś
x.X
25 kwi 18:48
xpt: Mam nadzieje, ze się nie obraziłeś, bo nie taką miałem intencję.
A zauważyłeś, ze kolor listy członków jest inny niż kolor tła obok ?
Tak samo jak kolor obrazka i kolor tła.
25 kwi 18:50
timuś: xpt... To, że kolor pod obrazkiem i kolor tła − ZAUWAŻYŁEM DAWNO Ii zgłosiłem Jakubowi,
kolor listy osób nie

PS. Nie obraziłem się.
timuś wita! [TYMCZASOWO]
25 kwi 18:53
timuś: zw timuś leci do żabki
25 kwi 19:16
timuś: timuś wrócił
25 kwi 19:21
xpt: timuś − wiem, ze już zgłaszłeś Jakubowi o tym, chciałem tylko spytać, czy zauważyłeś
dodatkowo, że podobna sytuacja ma się z listą gości.
Czemu nikt nie siedzi na IRCu :'(
25 kwi 19:25
xpt: timuś aka tim jest zadanie dla Ciebie
Jeżeli serwer działa przez 99.9999% czasu, a ponowne uruchomienie trwa 10 sekund to przez
jaki czas serwer działa nieprzerwanie ?
I tak wiem, ze sobie z tym nie poradzisz
25 kwi 19:30
timuś: 
Nuda..! Nie mogę się doczekać czasu od 3 do 13 maja
25 kwi 19:44
Mickej : ja ci moge wrzucić parę zadań z arkuszy których robię jak chcesz
25 kwi 19:47
timuś: Mickej.. do maturki jeszcze mam "trochę"
25 kwi 19:48
Mickej : no ale nie możesz sie doczekać zadań z matury to ja ci powrzucam pare jak tak chcesz
25 kwi 19:58
timuś: Potem
25 kwi 20:02
tim: Wracam do tim
25 kwi 20:36
@Basia: Witaj Tim!
Jaka pogoda nad morzem ?
26 kwi 08:43
tim: A świetna, gorąco... Ale siedze w chałupie (przeziebienie).
A jak u ciebie pogoda?

Witam
26 kwi 08:47
tim: @Basiu.. dużo nas z rana..
26 kwi 08:59
@Basia: Piękna i słoneczna, ale nie gorąco.Średnio ciepło. 17
o.
Normalni ludzie śpią o tej porze

26 kwi 09:04
tim: Czyli jesteśmy
nienormalni? ^^
26 kwi 09:05
@Basia: Na to wyszło.

Ale nie martw się. To taka "drobna" nienormalność.
26 kwi 09:07
tim: Już sie bałem, że kompletnie ześwirowałem
26 kwi 09:07
xpt: tim − spokojnie − do mnie Ci jeszcze dużo brakuje
26 kwi 15:40
xpt:
26 kwi 17:01
radek: oo alfabet morsa?
26 kwi 17:03
tim: Wróciłem!
26 kwi 17:35
xpt: Ja też,. ale juz idę bo się przerwa w meczu skiończyła ;P
26 kwi 18:02
dpelczar: Mickej jak masz fajne zadania to dawaj

tylko załóż inny temat albo ja założe

i
dajcie tam fajne zadania − trudność średnia

ucze sie i mi ciężko idzie... może z
waszą pomocą moja wiedza urośnie

temat nazwę dpelczar − zadania i tam mi podawajcie fajne

a jak sobie nie poradze co
sie czesto zdarza to licze na wasza pomoc...
26 kwi 18:07
tim: Hello! Basiu

Ty znowu z rana
27 kwi 09:42
@Basia: Witaj Tim !
Tylko chwilkę byłam Tim. Dlatego dopiero teraz Ci odpowiadam.
Miłego dnia dla wszystkich.
U mnie wieje halny, strasznie wieje, i jestem nie do życia.
27 kwi 15:19
tim: Basia wpadła!
27 kwi 15:19
@Basia: Ślicznie się cieszysz Timuś. Od razu mi lepiej.
27 kwi 15:20
27 kwi 15:21
@Basia: Czytałam co tam wysmażyliście: Ty i Daveustro. Zaraz Wam tę kulę i okręgi narysuję.
Potrwa, jak zawsze wtedy, kiedy muszę coś narysować.
27 kwi 15:44
imię lub nick:
27 kwi 16:13
tim: Tobie się nudziło?

Ale świetne
27 kwi 16:18
@Basia: Masz zdolności plastyczne imię lub nick. Naprawdę! Znakomita kompozycja!
Dbaj o nie (o te zdolności). Warto.
27 kwi 16:21
Michał Szczotka:): prawie jak Fraktal
27 kwi 16:27
tim: Muszę odsapnąć. Ruch dzisiaj
27 kwi 16:44
imię lub nick: a dziękuję, dziękuję.
27 kwi 16:56
imię lub nick:

to już mniej fajne, ale jak już narysowałem to dodam...
27 kwi 17:39
@Basia: Też mi się podoba.
27 kwi 18:52
♊: A mój alfabet morsa Ci się nie podobał! :P
27 kwi 19:09
27 kwi 19:11
♊: Ciii! Ukrywam się pod ukryciem, zebyście nie odkryli, ze ja to ja ;)
Dziękuję, że Ci się podoba mój znak zodiaku ;)
27 kwi 19:15
@Basia: A który to jest ? Nigdy tego nie opanowałam !
27 kwi 19:17
♊: Bliżnięta aka gemini − ja tam też zbyt dużo nie znam (waga, bliźnięta i ryby to niezbyt
dużo, nie ?

)
27 kwi 19:20
@Basia: To i tak więcej niż ja. Nawet własnego nie znam !
27 kwi 19:43
♊: Basiu: A jaki masz? ;>
Jakub: bardzo dziwne zdarzenie miało miejsce przed chwilą − narysowalem obrazek i
nacisnąłem podgląd postu − pokazał misię inny obrazek (próbowałem zmienić coś w moim
obrazku i zrobic podgląd jeszcze raz, ale bez skutku). Pomyślałem, że może jak wyślę to
mi wyśle dobry obrazek ale gdzie tam − wysłało mi ten co pokazywało na podglądzie.
I nadal nikt na IRCu nie siedzi ! :p
27 kwi 19:46
M.: zauwazylam ze z tym rysunkiem to nie pierwszy raz. wsumie nic strasznego ale skad one sie
biora?
27 kwi 19:53
@Basia: Skorpion.
Na IRCa dziś nie ma czasu. Zobacz co tu się dzieje !
27 kwi 19:54
M.: Basiu zajrzyj do zadania madziary

27 kwi 19:58
♊: M. ktoś inny, kto wykonuje rysunek w tym samym czasie co ty rysuje inny rysunek i Ty go
widzisz.
@Basia: skorpion to jest taka mała eta η z dodatkową nóżką po lewej. Takie jak byś miała
małą literę m z kreską jak od ety :p
27 kwi 20:01
@Basia: A gdzie link ? Zajrzę, zajrzę....
27 kwi 20:02
tim: I właśnie 100 wybiła
27 kwi 20:02
@Basia: Są dwa posty "madziara". Do którego ?
27 kwi 20:05
M.: to tego brat i siostra...
27 kwi 20:06
M.: II: ciekawe... hehe
a ja jestem Byk
27 kwi 20:07
tim: M. ja też
27 kwi 20:07
M.: hehe z maja czy kwietnia?
27 kwi 20:10
♊: ej tim − to starszy jestes bo ja jestem z 2giej polowy maja
27 kwi 20:14
M.: ja jestem majowym byczkiem

nawet 1 tydzien
27 kwi 20:16
tim: Ja drugi 8..maj
27 kwi 20:17
tim: Tak bardzo starszy
27 kwi 20:17
tim: Ok, ja lecę..
Jutro jeszcze [dalej na urlopie L4 (chorobowy)] na warcie

Pozdrawiam
27 kwi 21:00
27 kwi 21:08
27 kwi 21:26
♊: A gdzie tam nie Ty !
Jeżeli już do czegoś się można przyczepić to tam pisze homo sapiens zamiast homo sapiens
sapiens. Poza tym − wykapana Ty !
27 kwi 22:22
♊: Mickej − proponuję przenieść nasza rozmowę z
https://matematykaszkolna.pl/forum/14900.html tutaj, albo na IRC'a
Na nauczyciela się nie nadaję ;
P
Ja nie mówię, że piractwo jest złe czy takiem tam inne − ja po prostu nie korzystam z
nielegalnego softu i tyle
27 kwi 23:13
Mickej: niech będzie tutaj a z tego zadania które rozwiązałeś z tą figurą to nawet nie wiem o co
chodzi w nim
27 kwi 23:15
Mickej: trzeba wytłumaczyć elce zadanie to z ekstremum i pochodną
27 kwi 23:20
♊: Jak masz na przykład kwadrat i go obrócisz o 90o to będziesz miał kwadrat dokładnie w
tym samym miejscu.
Tak samo było z tą figurą z tego zadania. Że nie wiedziałeś to się domyśliłem, ale
ogólnie to proste było. Wystarczyło zauważyć, że figura może sie obrócić o 360 + 1
stopień (tam w sumie można było pomnożyć przez wiecej tak, zeby uzyskać 720+2 ale po co
? ;P).
A zadanie wziąłeś z netu, czy masz jakiś zbiór zadań? Bo zadanie ciekawe ogólnie było.
27 kwi 23:21
Mickej: dostaje arkusze do matury od znajomego i tam właśnie czasem są takie pokręcone zadania
27 kwi 23:23
@Basia: xpt jak obrócisz kwadrat o 90o wcale nie musisz dostać tego samego kwadratu. To
zależy od punktu wokół którego obracasz.
To co piszesz jest prawdą ⇔ punktem wokół którego obracasz jest punkt przecięcia
przekątnych.
27 kwi 23:35
♊: @Basia: Tłumaczyłem zadanie, w którym figura przechodzi na siebie.
Jeżeli figura przechodzi na siebie w przypadku obrotu o kąt inny niż 360*k, k∊ℤ, to jest
to miejsce przecięcia się odpowiednich osi symetrii, przekątnych, czy czego tam sobie
jeszce wymyśleć nie można ;)
Fakt − użylem skrótu myślowego i nie dopisałem, że figura przechodzi na siebie.
Mickej: Jak znajdziesz jeszcze jakieś fajne zadania to z chęcią sobei porowziazuję :)
27 kwi 23:43
b.: No to może takie:
Funkcja f:R−>R ma w każdym punkcie granicę równą zero. Czy f musi być tożsamościowo równa
zero?
27 kwi 23:47
b.: I drugie:
f:(−1,1)−>(−1,1) spełnia |f(z)|<|z| dla z≠0 i f(0)=0. Czy f może być surjekcją? (Tzn.
czy zbiorem wartości f może być cały odcinek (−1,1)?)
27 kwi 23:52
@Basia: Fajne zadanka b.. Dla zainteresowanych matematyką, nie rachunkami.
Nic liczyć nie trzeba. Tylko pomyśleć chwilę.
27 kwi 23:57
♊: Ad 1.
Wydaje mi się, że f musi byc tożsamościowo równa zero, ale jeszcze nie znalazłem dowodu.
Ad 2.
Funkcja f nie jest na bo nieprawdą jest, ze istnieje takie z ∊ D, dla którego |±1|<|z|
28 kwi 00:04
♊: "na" jest synonimem "surieckji" (pewnie wiesz, ale tak pro forma)
28 kwi 00:05
@Basia: Ad.1 Nie szukaj. Nie musi.
Ad.2 Zgadza się.
28 kwi 00:09
♊: @Basia − udowodnij, że się w tym pierwszym mylę (bo nie mogę znaleźć liczby, która byłaby
różna od zera, której granica byłaby równa zero :P )
28 kwi 00:17
♊: Widzę, ze Jakub wszedł na forum więc pozwolę sobei skopiować moją wcześniejszą wiadomość
"Jakub: bardzo dziwne zdarzenie miało miejsce przed chwilą − narysowalem obrazek i
nacisnąłem podgląd postu − pokazał misię inny obrazek (próbowałem zmienić coś w moim
obrazku i zrobic podgląd jeszcze raz, ale bez skutku). Pomyślałem, że może jak wyślę to
mi wyśle dobry obrazek ale gdzie tam − wysłało mi ten co pokazywało na podglądzie. "
Tak powtórzyłem, zebyś nie przeoczył przypadkiem ;)
Ja się poddaję, jeśli mnie Basie nie okłamuje to nie mogę znaleźć takiej zależności
(chyba, że o coś innego chodzi a ja nie wiem o co ;p)
28 kwi 00:32
@Basia:
Nie o liczbę chodzi tylko o funkcję
1 dla x=0
f(x) =
0 dla x≠0
albo
1 dla x∈C
f(x) =
0 dla x ≠ C
i cała masa innych funkcji nieciągłych
dla pierwszej:
limx→0− f(x) = 0 = limx→0+f(x) ⇒ limx→0f(x) istnieje i = 0
limx→x0≠0 = f(x0) = 0
czyli granica stale = 0, a funkcja nie
28 kwi 00:39
♊: @Basia: a czy przypadkiem zapis f:X−>Y nie oznacza, że dla każdego x ∊ X musimy
przypisać wartośc y ∊ Y ?
Czyli, że funkcja musi być ciągła w całej dziedzinie (zbiorze X) ?
28 kwi 00:50
@Basia: Ależ te funkcje, które podałam są określone dla każdego x∈R
Zapis f:R→R nie oznacza tylko funkcji "na", także funkcje "w"
28 kwi 00:55
@Basia: Poza tym funkcja "na" też nie musi być ciągła:
x dla x<0
f(x) =
x−1 dla x≥0
oczywiście ta nie spełnia warunku zadanego przez b., ale jest "na" i dla x0=0 nie jest
ciągła
28 kwi 00:58
♊: Faktycznie. Jak już nie widzę takich oczywistych rzeczy to znaczy, ze pora iść spać ;P
Funkcję "na" definiuje się, że "dla każdego y∊Y przypisujemy x∊X"
To, co ja podałem to nie była definicja "na" ;)
Dobrej nocy życzę wszystkim.
28 kwi 01:03
@Basia: Dobranocka !
Surjekcja to funkcja f:X→Y taka, że dla każdego y∈Y istnieje x∈X takie, że f(x)=y
czyli słowami: każdy element Y jest wartością tej funkcji, ale to nie wynika z
zapisu
f:X→Y
28 kwi 01:07
28 kwi 01:23
@Basia: Nie
14772 tylko
14722
28 kwi 01:27
b.: podbijam drugie zadanie
chodzi o odcinki otwarte (−1,1), więc Twoje uzasadnienie ,,bo nieprawdą jest, ze istnieje
takie z ∊ D, dla którego |±1|<|z| '' jest nieprzekonujące
28 kwi 01:56
@Basia: Jasne, że może.
Ale wymyślenie przykładu zostawię ♊
28 kwi 02:11
Jakub: @♊, @M
Sorki, że dopiero teraz odpowiadam, ale mimo tego, że byłem na forum jakoś nie zauważyłem
waszych postów. Zastanawiałem się dlaczego ukazał wam się błędny rysunek. Jak rozumiem było to
zupełnie co innego niż rysowaliście. No i nic nie wyszło z tego zastanawiania. Może jutro, jak
się wyśpie coś mi do głowy przyjdzie. Na pewno jak zobaczyliście inny rysunek wróciliście do
edycji i coś w tym rysunku zmieniliście? To jest ważne, aby coś zmienić. Bo jak się nic nie
zmieni to jest pokazywany ten sam rysunek co poprzednio bez względu ile razy dało się "zobacz
podgląd" i z powrotem wróciło do edytora.
@do wszystkich
Czy też mieliście takie kłopoty, że w podglądzie ukazywało się zupełnie co innego niż
rysowaliście

Dobranoc
28 kwi 02:59
@Basia: Wczoraj przy testowaniu łuku. Zobaczyłam rysunek Bogdana. To się chyba zdarza ⇔
więcej niż 1 osoba rysuje w tym samym poście.
28 kwi 08:49
tim: Wczoraj kilka osób miało problemy, np. rysowało ostrosłupy, a wychodził bohomaz (narysowany w
innym poście kilka minut temu − identyczny). Mi jeszcze nie.
28 kwi 09:03
tim: Hej Basiu
28 kwi 09:05
@Basia: Witaj Tim! Jak zdrówko ?
28 kwi 09:06
tim: Słabo.. ale co raz lepiej.. Już tylko kaszelek został

A jak tam u ciebie?
28 kwi 09:07
@Basia: Zdrówko w porządku, ale niewyspana jestem strasznie. Halny wieje trzecią dobę, a ja przy halnym
fatalnie śpię. Na razie Tim. Do wieczorka.
28 kwi 09:26
tim: To współczuje, a u mnie pogoda świetna

. Do wieczorka
28 kwi 09:29
♊: Jakub: dorysowałem 1 linię i sprawdziłem, następnie użyłem opcji cofnij i też sprawdziłem,
nadal bez zmian. W adlszymciągu pokazywał się rysunek nie mojego autorstwa.
Potem zrezygnowałem z dalszych prób edycji.
@Basia: miałem na myśli dokładnie to samo co Ty, tylko źle sie wyraziłem ;P
b. poprawiam:
∃ (−1,1)=<−a,a> ∄ |a|<|z|
a ∊ (−1,1) z ∊ D ∎
28 kwi 10:10
♊: tim − jak wchodzisz na minutę na IRC'a to ja nie jestem w stanie się zorientować, ze byłeś
jeśli nie siedze akurat przy komputerze / siedzę ale robię coś czego nie chcę przerywać, np.
pisze posta albo czytam jakiś dłuższy wywód pseudofilozoficzny na jakimś forum
28 kwi 11:56
tim: No spoko..

A na jakim?
28 kwi 12:07
♊: Nie powiem ! To tajemny sekret !
28 kwi 12:09
popek: aryt.
r=an+1−an
an=a1+(n−1)r
geom.
an=a1*q
n−1
28 kwi 12:29
♊: załóż osobny temat i spróbuj zastosować się do przykładów, które masz po lewej stronie
bo jak napiszesz r=an+1−an to ozbnacza, ze r=1
28 kwi 12:33
M.: chcialam wkleic ciekawe zadanko ale trzeba bylo narysowac do niego rysunek i juz 20 min mi sie
wgrywa...
28 kwi 13:20
♊: Możesz zrobić zrzut ekranu i wysłać go na przykład na vpx.pl i dac link.
Jeżeli nadal masz ten rysunek zrobiony (ten z "kratkami" oczywiście)
28 kwi 13:22
tim: bliźnięta. Nie mogę wejść na irc.a
28 kwi 13:28
M.: mam ale nie umiem tego zrobic
28 kwi 13:32
tim: Robisz zrzut ekranu (Prt Scr). Wchodzisz do painta. Wklejasz. Zapisujesz. Wchodzisz na
http://vpx.pl wstawiasz fotę i wklejasz tu link
28 kwi 13:33
M.: aham

ok zaraz wyprobuje
28 kwi 13:35
M.: nie wgrywa mi sie. no nic trudno poczekamy az sie zreperuje
28 kwi 13:41
Jakub: @M.
Jak się nie wgrywa, to chyba już się nie wgra. Wygląda na to, że jest jakiś błąd, który teraz
muszę znaleźć. Sorki.
28 kwi 14:01
28 kwi 16:06
@Basia: Witam wszystkich !
@ ♊
Ta funkcja może być surjekcją. Najprostszy przykład:
x2 dla x∊(0,1)
f(x) = 0 dla x=0
−x2 dla x∊(−1,0)
wtedy ∀x≠0 |f(x)|=x2<|x|
co spełnia wszystkie wymagania narzucone przez b.
a surjekcja to jest bo:
∀y∊(0,1) ∃x=√y f(x) = f(√y) = (√y)2 = y
∀y∊(−1,0) ∃x=√|y| f(x) = f(√|y|) = −(√|y|)2 = −(−y)=y
0=f(0)
28 kwi 16:10
tim: Hej Basiu!
28 kwi 16:11
@Basia: Cześć Tim ! Czy dzisiaj tez taki młyn na forum ?
28 kwi 16:17
tim: Od 15,30 już jest

Ale mnie nie ma tymczasowo

(praca na WOS)
28 kwi 16:18
@Basia: Powodzenia !
28 kwi 16:20
28 kwi 16:20
miśka: TIM POTRZEBUJE CIE
28 kwi 16:53
tim: Basiu, masz czasem dosc niewyzytych dzieci?
28 kwi 17:27
b.: Inny przykład takiej surjekcji to f(x)=x
3
28 kwi 18:28
@Basia:
@ Tim
Oj mam !
@b.
ogólniej:
każda postaci f(x) = x2n+1 n∊N+
28 kwi 18:32
b.: To jeszcze jedno zadanko (dla licealistów): czy istnieje funkcja f:R−>R, która każdą wartość
y∊R przyjmuje dokładnie dwa razy?
28 kwi 18:36
@Basia:
@ b.
Czy mogę przekopiować do innego postu ?
28 kwi 19:31
tim: Dziś nawałnica zadań, a ja mam urlop
28 kwi 19:45
28 kwi 20:44
@Basia: Pa, pa Tim !
28 kwi 20:46
@Basia:
@b.
Czy możesz uściślić ?
Każdą swoją wartość ma przyjmować dokładnie dwa razy , czy dodatkowo ma być surjekcją ?
28 kwi 22:45
b.: Dla każdego y∊R mają istnieć dokładnie dwa różne punkty x
1, x
2 takie, że f(x
1)=f(x
2)=y.
Ale Basiu, to nie dla Ciebie zadanie
29 kwi 00:14
@Basia: Zgoda, ale Mickej o to pytał mnie. Dlatego pytam Ciebie.
29 kwi 01:08
@Basia: A i jeszcze padło pytanie czy dziedziną musi być cały zbiór R.
Musi ?
29 kwi 01:38
♊: @Basia: musi. To właśnie ozacza zapis f: R→R
29 kwi 02:20
b.: właśnie, musi
29 kwi 11:00
tim: Podbijam.
29 kwi 20:05
imię lub nick: piłką?
29 kwi 20:06
tim: Może być
29 kwi 20:07
imię lub nick: no to podbijaj i zapisz wynik na forum
29 kwi 20:10
...: imię lub nick... niech nie będzie taki z ciebie cwaniak może byś spróbował sam poodbijać i
zapisać wynik na forum
29 kwi 20:20
imię lub nick: przepraszam, już podbijam
29 kwi 20:31
tim: Ok, więc tak. Jest majówka

. Ja wyjeżdzam i nie będizie mnie do niedzieli

, a że
będzie nalot maturzystów więc powodzenia

Papa
30 kwi 15:45
Jakub: Maturzyści będą się stresować a ty byczyć na majówce
30 kwi 15:47
xpt: No! Jutro w końcu można się będzie wykąpać po raz pierwszy* w tym roku!
*po raz pierwszy w jeziorze
30 kwi 18:24
Jakub: Zazdroszczę. Ja mam jakieś 60km do najbliższego jeziora. Ehh w wannie się wykąpię
30 kwi 18:26
xpt: Ja do najbliższego mam ~10 km, ale ze wzglęgów higieniczno − estetycznych będę zażywał kąpieli
w jeziorze oddalonym o ~30 km.
No, jeszcze mam jezioro "miejskie", ale to na wstępie odpada :P
30 kwi 18:31
dpelczar: moj nick "dpelczar" zmieniam na Damian
30 kwi 18:43
xpt: szkoda, fajnie można było wyłamywać swoje palce pisząc Twój nick ;)
30 kwi 18:44
30 kwi 18:52
@Basia: Miłej majówki wszystkim.
Mnie też nie będzie. Pojawię się być może w sobotę.
30 kwi 21:28
@Basia: Eta przestań się wygłupiać. Ta Klara mi nie pasuje.
30 kwi 21:56
30 kwi 21:58
@Basia: @ jest dlatego, że jakaś inna Basia logowała się na forum (nie podszywała się, wstawiała
zadania i czekała na pomoc) i zrobiło się zamieszanie.
Wrócę do swojego nicka jeżeli tamta Basia przestanie bywać. Ale, że "Baś" na świecie dużo....
Tez miłej majówki.
30 kwi 22:01
tim:

Powrót

Yeah! Nareeszcie na komputerze ll
3 maj 15:55
♊: tim − wbijaj na IRC'a !
@Basia jak skończy zadanie to niech też się dołącza
Kto tam jeszcze chce to niech też się ruszy − link u góry tematu w poście tima ;F
3 maj 17:45
Peppa=D: Umrę przed moją maturą XD
3 maj 19:16
@Basia: Witam wszystkich.
Mickej jak tam matura z polskiego poszła ?
4 maj 18:27
Krzysiek: bardzo dobrze

banalna była
4 maj 18:28
@Basia: To świetnie! Gratuluję.
4 maj 18:46
Krzysiek: nie dziekuje zeby nie zapeszac
4 maj 18:49
@Basia: Jutro język ? Jaki zdajesz ?
4 maj 18:50
♊: Ja tam mam jeden − czerwony i mi starczy :P
4 maj 19:30
4 maj 19:59
4 maj 20:48
@Basia: A co się dzieje z naszym Timusiem ?
Jest zalogowany na forum od bardzo dawna, ale ani go nie widać, ani go nie słychać.
Tim odezwij się !
4 maj 21:28
Krzysiek: angielski podstawowy
4 maj 21:31
@Basia: Powodzenia Krzysiu !
4 maj 21:33
Krzysiek: nie dziekuje ponownia

ale anglika to sie nie boje

to banał jest, zaluje ze rozszerzonego
nie wzialem
4 maj 21:34
5 maj 10:31
@Basia: Witam wszystkich. Miłego dnia.
5 maj 17:11
tim: Witam
5 maj 17:21
@Basia: Witaj Tim. Jak tam angielski ?
5 maj 17:23
tim: Oh, ciężko.. Dział − CRIME.
5 maj 17:27
@Basia: No to jeszcze nie tak najgorzej. Ucz się pilnie. Już prawie nie da się żyć bez znajomości
angielskiego, a o przyzwoitej pracy bez biegłej znajomości nawet nie ma co marzyć!
5 maj 17:33
tim:
5 maj 18:02
♊: Basiu − na budowie to silne ręce się przydają, języka aż tak bardzo ozwiniętego mieć nie trzeba
;)
tim − jak szukasz (myślisz, ze będziesz szukał) innej pracy niz tej w/w to się ucz angielskiego
i nie marudź :P
5 maj 18:15
tim: | | − tak będę szukał innej niż w/w

. Ale nie mogę sobie trochę pomarudzić?
5 maj 18:16
M.: hej ja bym tak chciala sie was zapytac jesli moja matematyczka ciagle przez 3 lata robila z
nami zadania do ciagow (geometri i tych bryl obrotowych prawie wogole nie mielismy) to jak ja
mam sie poduczyc choc troche rozumienie o co chodzi w zadaniu. boje sie ze na maturze wogole
sobie nie poradze jesli beda zadania z tych dzialow a napewno bede. tylko ciekawe ile
6 maj 14:40
♊: podbijam
7 maj 17:36
@Basia: Dobranoc pszczółki pracowitki. Pora spać!
9 maj 01:11
Eta: Dobranoc Basiu

Ja jeszcze posiedzę chwilkę są trzy zadanka nie rozwiązane!
Może pomożesz?

Zaraz podeślę na górę !
9 maj 01:54
♊: tim − ile ty godzin śpisz, że już jesteś na forum ?
9 maj 08:51
tim: A cześć, a o której myślisz, że chodzę spać ?
9 maj 08:55
♊: to juz 9.00 !?
Wybacz tim − po prostu strasznie szybko mi ta noc jakos przeleciała :P
Nie myślałem, ze juz tak poźno :P
9 maj 08:58
tim: Nie spałeś?
9 maj 09:10
♊: jeszcze nie
9 maj 09:12
tim: Ok. Ja lecę
9 maj 22:11
@Basia: Jesteście jeszcze Eto i Bogdanie ?
Jeśli tak to dobranoc.
Eta czy Ty się znów ukrywałaś pod nickiem na v ?
11 maj 01:42
♊: Basiu − jeżeli litery 2,3, 5 oraz ostatnia są samogłoskami to wiem o jaki nick Ci chodzi :)
Ja też życzę wszystkim sobrej nocy!
11 maj 01:47
Eta: Witam Basiu

Skąd te podejrzenia? ....... nie ukrywam się już pod żadnym innym nickiem
11 maj 01:50
@Basia: Podejrzenia stąd, że Cię nie widać, nie słychać....
A zazwyczaj jesteś rozmowna.
11 maj 02:42
3 cze 23:09
Jakub: Dzięki xpt. W sam raz coś lekkiego przed snem.
4 cze 00:40
4 cze 00:41
♊: Jak wolisz coś cięższego to proszę:
http://xkcd.com ale tego całego nie przejżałem − ponoć dość trudny i
ma dużo nawiązań nie tylko do matematyki
4 cze 15:37