Bogdan:
Jest to jedyne rozwiązanie spełniające warunki zadania.
Uzasadnienie jest dość długie, ale jeśli znajdą się zainteresowani wyjaśnieniem, to je
później przedstawię.
Dzielna jest równa 592.
Bogdan:
Dzielna: 100x + 10y + z, dzielnik: 100z + 10y + x, iloraz: c, reszta: c.
x, y, z, c − cyfry bez zera.
| 100x + 10y + z | | c | |
| = c + |
| |
| 100z + 10y + x | | 100z + 10y + x | |
| | x | |
Zauważamy, że x > z i |
| ≥ c oraz: |
| | z | |
Przypadek A: z = cx + c => z = c(x + 1).
Przypadek B: 10 + z = cx + c => z = c(x + 1) − 10.
Budujemy tabelki dla A oraz B.
A. z = c(x + 1) i z < x
x z z(c=1) z(c=2) z(c=3) z(c=4)
1 2c 2 4 6 8
2 3c 3 6 9
3 4c 4 8
4 5c 5
5 6c 6
6 7c 7
7 8c 8
8 9c 9
9 10c
B: z = c(x + 1) − 10 i z < x
x z z(c=2) z(c=3) z(c=4) z(c=5) z(c=6) z(c=7) z(c=8) z(c=9)
1 2c−10 2 4 6 8
2 3c−10 2 5 8
3 4c−10 2 6
4 5c−10 5
5 6c−10
2 8
6 7c−10 4
7 8c−10 6
8 9c−10 8
9 10c−10
| | x | |
Wynik zaznaczony niebieskim kolorem spełnia warunek z < x i |
| ≥ c |
| | z | |
Mamy więc: x = 5, z = 2, c = 2
| 500 + 10y + 2 | | 2 | |
| = 2 + |
| |
| 200 + 10y + 5 | | 200 + 10y + 5 | |
502 + 10y = 400 + 20y + 10 + 2
10y = 90 => y = 9
Odp.: Dzielna jest równa 592.
Uff! Niezłe zadanko