zadanka geometryczne
nieszczęsna geometria ;/: zad 1
W trapezie o polu 100 cm połączono środki kolejnych boków. Oblicz pole powstałego
czwortokąta
zad 2
Na okręgu, którego długość promieni wynosi 2, opisano trapez równoramienny, którego pole
jest równe 20. Oblicz długości boków trapezu.
25 kwi 13:50
nieszczęsna geometria ;/: Pomoże ktoś? Proszę
25 kwi 13:56
tim: Drugie już rozwiązywałem.
A pierwsze: spróbuj zilustrować
25 kwi 14:59
Mickej :

zrobiłem rysunek i nawet udzielę podpowiedzi że te trujkąty w których są kropki tego
samego koloru mają to samo pole a te zielone okręgi też oznaczają trójkąty o tych samych
polach
25 kwi 15:23
Mickej : a no i oczywiście że ta czerwona przerywana linia to jest
| | a+b | |
c= |
|  dasz rade dalej tim czy jeszcze potrzebujesz podpowiedzi  |
| | 2 | |
25 kwi 15:29
tim: Czemu tim?

Mam to koledze (nieszczęsna geometria

) rozwiązać?
25 kwi 15:31
Mickej : yhm
25 kwi 15:32
Mickej : bo nieszczęsny chyba nie wie o co chodzi
25 kwi 15:32
tim: Mi wyszło P = 50
25 kwi 15:34
tim: Jeżeli tak, to uzasadnię
25 kwi 15:35
Mickej : nie wiem nie liczyłem możesz napisać a ja zobaczę czy sie zgadzamy
25 kwi 15:40
tim:
| | 1 | |
h1 = zielony odcinek = |
| h |
| | 2 | |
| | c * h1 | | | |
Pole czerwonego trójkąta = |
| = |
| = 25  |
| | 2 | | 2 | |
| | c * h1 | | | |
Pole niebieskiego trójkąta = |
| = |
| = 25  |
| | 2 | | 2 | |
Pole czworokąta = 50
25 kwi 15:44
Mickej : ładnie
25 kwi 15:46