potrzebuuję pomocy
Michał: POMOCY

Rzucamy dwa razy symetryczną, dwuścienną kostką do gry i zapisujemy liczbę wyrzuconych
oczek.
a) oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A , polegającego na tym, że suma liczb oczek jest
liczbą nieparzystą
b) Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia B, polegającego na tym,że reszta dzielenia sumy
liczby oczek przez 3 jest równa 2.
25 kwi 12:14
radek: 1 2 3 4 5 6
1| p n p n p n
2| n p n p n p
3| p n p n p n Ω= 6*6 = 36 P(A)= 1836 = 12
4| n p n p n p
5| p n p n p n
6| n p n p n p
25 kwi 12:21
radek: podobnie robisz B z tym ze w tabelce zaznaczasz te opcje gdzie reszta z dzielenia jest =
2
np. 1 + 4 = 5 5/3 = 1 i (2 reszta) i wtedy zaznaczasz i liczysz ile sie zgadza (
liiczysz ilosc zdarzen elementarnych)
25 kwi 12:25