matematykaszkolna.pl
proszę o sprawdzenie, rozwiązanie czy dopisanie tych zadań. Jatoja: zad.1 Wieża rzuca cień o dlg. 20m pod katem 45 stopni do powierzchni ziemi. Oblicz wys. wieży. Zrobiłam rys. pomocniczy, pkt. A to na nim 90 stopni, B=45− kąt padania do pow. ziemi, i C= 45− kąt na gorze. Taki mi wyszedł wynik: Wieża ma wys. 2, 25m. A takie miałam obliczenia: lBCl= 20, lkątBl=45 stopni
 lACl 
sin45=

20 
 45 
sin45=

20 
sin=2,25. Lecz nie wydaje mi się, aby to było dobrze, raczej coś pomyliłam, bo wys. chyba nie może być z sin wyliczona!
 sinα 1 
zad.2 Mam sprawdzić taka nierówność: ctgα +

=

.
 1+cosα sinα 
I wszystko wiem, doszłam do wyniku tylko nie wiem co skreślić tu żeby wyszedł wynik:
 1+cosα 1 

=

.
 sinα(1+cosα) sinα 
zad.3 Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych kąta α, jeśli tgα= −3 i 90st>α>180st. Wiem, ze to II ćwiartka, ze tylko sin są +, wiem, zesz ctgα= −13 [bo zawsze odwrotność, ale jak to normalnie obliczyć, ze −13] emotka. I dalej mam tak w trzech układach równań: sin2α+cos2α=1.
 sinα 
tgα=

cosα 
sin2α+cos2α=1.
 sinα 
−3=

/ *cosα
 cosα 
−3cosα= sinα (−3cosα)2 + cos2α=1 Poza układami równań: 9cos2α + cos2α=1. I tu się zaczynają schody, bo z ułamkami bym obliczyła, bo to było na lekcji, a l. całkowitych tak nie obliczaliśmy i nie wiem co dalej.
25 kwi 13:59
Mariusz: w zad 1 to nie będzie sinus tylko tg45
25 kwi 14:04