proszę o sprawdzenie, rozwiązanie czy dopisanie tych zadań.
Jatoja: zad.1 Wieża rzuca cień o dlg. 20m pod katem 45 stopni do powierzchni ziemi. Oblicz wys.
wieży.
Zrobiłam rys. pomocniczy, pkt. A to na nim 90 stopni, B=45− kąt padania do pow. ziemi, i
C= 45− kąt na gorze.
Taki mi wyszedł wynik: Wieża ma wys. 2, 25m.
A takie miałam obliczenia: lBCl= 20,
lkątBl=45 stopni
sin=2,25.
Lecz nie wydaje mi się, aby to było dobrze, raczej coś pomyliłam, bo wys. chyba nie może
być z sin wyliczona!
| | sinα | | 1 | |
zad.2 Mam sprawdzić taka nierówność: ctgα + |
| = |
| . |
| | 1+cosα | | sinα | |
I wszystko wiem, doszłam do wyniku tylko nie wiem co skreślić tu żeby wyszedł wynik:
| | 1+cosα | | 1 | |
|
| = |
| . |
| | sinα(1+cosα) | | sinα | |
zad.3 Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych kąta α, jeśli tgα= −3 i
90st>α>180st.
Wiem, ze to II ćwiartka, ze tylko sin są +, wiem, zesz ctgα= −
13 [bo zawsze
odwrotność, ale jak to normalnie obliczyć, ze −
13
]

.
I dalej mam tak w trzech układach równań:
sin
2α+cos
2α=1.
sin
2α+cos
2α=1.
−3cosα= sinα
(−3cosα)
2 + cos
2α=1
Poza układami równań: 9cos
2α + cos
2α=1.
I tu się zaczynają schody, bo z ułamkami bym obliczyła, bo to było na lekcji, a l.
całkowitych tak nie obliczaliśmy i nie wiem co dalej.