POMOCY!!!
Agacia: W trapezie równoramiennym, którego ramię wynosi 4 cm, kąt przy dłuższej podstawie ma
miarę 60 stopni. Oblicz pole tego trapezu jeśli jego krótsza podstawa wynosi 6 cm
25 kwi 11:43
tim: Gimn, czy liceum?
25 kwi 11:52
Maciek: h/4=sin60
25 kwi 12:05
Maciek: h=4*√3/2
25 kwi 12:06
Maciek: h=2√3
25 kwi 12:07
Maciek: z pitagorasa obliczamy "x" 42=x2+(2√3)2
25 kwi 12:08
Maciek: na ten trapez składają się dwa te same trójkąty i prostokąt
25 kwi 12:09
Maciek: trójkąty prostokątne o przyprostokątnych x i 2√3 oraz przeciwprostokątnej 4 (ramię
trapezu)
25 kwi 12:10
Maciek: stąd dłuższa podstawa wynosi 6+2x
25 kwi 12:10
Maciek: x=2 (tw. Pitagorasa)
25 kwi 12:11
Maciek: dłuższa podstawa wynosi 10
25 kwi 12:11
Maciek: P=1/2(6+10)2√3
25 kwi 12:12
Maciek: P=16
√3 to tyle
25 kwi 12:13
Agacia: dziękuję

tylko jednego nie rozumię skąd się wzięło 6+2x?
25 kwi 19:58
timuś:

dłuższa podstawa = krótsza podstawa (6) + dwa różowe odcinki (x)
25 kwi 20:01
Jola: aha

to teraz już wszystko jasne

dzięki
25 kwi 20:08