Objętość ostrosłupa
BigMax: W ostrosłupie trójkątnym wszystkie krawędzie boczne i dwie krawędzie podstawy mają
długość b, a kąt miedzy równymi bokami podstawy ma miarę α. Oblicz objętość tego
ostrosłupa. Dla jakich α zadanie to ma rozwiązanie? Nie mogę poradzić sobie z tym
zadaniem. Najpierw staram się R obliczyć podstawy przy pomocy tw. cos i tw. sin.
Wychodzi mi to i potem Pitagorasem staram się obliczyć H. Mimo to wychodzi mi zupełnie
inny wynik. Proszę o pomoc. Z góry dziękuje
25 kwi 10:23
Mariusz: wydaje mi sie że dla α=60 stopni, bo jeżeli krawędzie boczne sa równe ( wszystkie) to
musi to być trójkąt równoboczny w podstawie, moge sie myliś

ale ja bym tak to zrobił
25 kwi 12:29
@Basia: Nie musi Mariuszu.
Jeżeli wszystkie krawędzie boczne są równe to spodek wysokości H jest środkiem okregu
opisanego na podstawie.
dane: b,α
a = 2b*sin
α2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 2b*sinα2 | |
R = |
| |
| | 4sinα2*cosα2 | |
R
2 + H
2 = b
2
| | 4b2*cos2α2 − b2 | |
H2 = |
| |
| | 4cos2α2 | |
| | b2 | |
H2 = |
| *(4cos2α2 − 1) |
| | 4cos2α2 | |
| | b | |
H = |
| *(4cos2α2−1) |
| | 2cosα2 | |
| | b2*sinα | | b | |
V = |
| * |
| *(4cos2α2−1) |
| | 2 | | 2cosα2 | |
| | b3*2sinα2cosα2 | |
V = |
| *(4cos2α2−1) |
| | 2cosα2 | |
V = b
3*sin
α2*(4cos
2α2−1)
jeśli wynik jest inny podaj go
może inaczej są przekształcane f.tryg.
25 kwi 13:15
@Basia: α∈(0;180)
innych ograniczeń nie widzę
25 kwi 13:17
Bogdan:

Wskazówki
α − miara kąta między ramionami b
| | 1 | |
Pole podstawy ostrosłupa PP = |
| b2sinα |
| | 2 | |
R − długość promienia okręgu opisanego na podstawie
| | b | | b | |
Z twierdzenia sinusów |
| = 2R => R = |
| |
| | | | | |
H − wysokość ostrosłupa
Z tw. Pitagorasa H
2 = b
2 − R
2
25 kwi 14:53
Brochu: Do rozwiązania Basi:
w tym momencie:
| | b2 | | α | |
H2= |
| *(4cos2 |
| −1) pierwiastkując nie spierwiastkowałaś liczby |
| | | | 2 | |
| | α | |
4cos2 |
| −1, zatem powinno to wyglądać po spierwiastkowaniu: |
| | 2 | |
ale musimy pamiętać też o tym, że pierwiastkować możemy tylko liczby dodatnie, zatem należy
sprawdzić dla jakiego α zachodzi nierówność:
4cos
2α2−1≥0 do tego dochodzi fakt, ze α∊(0,π)
rozwiązujemy i dostajemy α
6 kwi 18:30