HELPP!!!!
JUSTYNKA:

POMOCY: Bok kwadratu ABCD ma długość równą 2. Oblicz pole czworokąta będącego częścią
| | 8√3 | |
wspólną trójkątów równobocznych ABF i DEC. wynik powinien być |
| − 4 i w |
| | 3 | |
rzaden sposób nie może mi taki wyjść..
25 kwi 15:37
Mickej : zaznacz na rysunku u siebie w zeszycie prostą łączącą środki przeciwległych boków
najlepiej srodek boku |AD| ze środkiem |BC| może to ci coś objaśni
25 kwi 15:44
JUSTYNKA: zrobiłam już tak ale mi zupełnie inne wyniki wychodzą
25 kwi 15:46
tim: Ja też próbuję!
25 kwi 15:47
JUSTYNKA: to jak komuś się uda to prosze napiszcie bo to ważne..
25 kwi 15:49
Mickej :

skorzystaj z trójkątów podobnych

to na pewno ci się uda
ta czerwona przerywana linia to
h=
√3
25 kwi 15:53
JUSTYNKA: czyli chodzi tu o twierdzenie Talesa?
25 kwi 15:55
Mickej : tak
25 kwi 15:58
JUSTYNKA: dzięki bardzo
25 kwi 15:59
tim:

Mickej.. pewnie masz łatwiejszy sposób, ale ja proóbuję takim.
Ciężkie zonaczenia ale są

Wysokość trójkąta równobocznego = a
√3 / 2 =
√3
Odcinek zielony =
√3 − 1
Nasza figura ma szerokość = 2(
√3 − 1)
No ok

Trójkąt różowy jest równobonczy, a zielona linia (
√3 − 1) jest jego wysokością.
a
√3 / 2 =
√3 − 1
Wyznaczamy a = 6 − 2
√3 / 3 = 2 − (2
√3 / 3)
| | | | (2√3 | | (2 − |
| ) * 2(√3 − 2) | | | 3 | |
| |
Pole = d1 * d2 / 2 = |
| = |
| | 2 | |
| | 2√3 | | 8√3 | |
2√3 − 2 − 2 + |
| = |
| − 4 |
| | 3 | | 3 | |
25 kwi 16:02
tim: O boże ja trochę inaczej
25 kwi 16:03
JUSTYNKA: dzięki
25 kwi 16:06
tim: Żem się namęczył...
25 kwi 16:07
JUSTYNKA: no ja też i to przez cały dzień
25 kwi 16:10