parametr! pomocy
jukej: parametr w funkcji trygonometrycznej

funkcja g określona jest wzorem g(x) = x
2 + cos(alfa) * x + sin(alfa) + 3. Wyznacz te
wartości parametru alfa dla których najmniejsza wartość funkcji g jest równa 2
25 kwi 12:56
radek: ze wzoru vieta (−b)/2a = 2 (− cosα)/ (sinα + 3) = 2
25 kwi 13:11
radek: yy co ja gadam nie ze wzoru wieta zle nie patrz na to co napisalem
25 kwi 13:12
radek: −Δ/4a= 2 druga wspolzedna
25 kwi 13:12
radek: Δ= cos2α − 4*(sinα+3)
25 kwi 13:13
jukej: o racja dzieki juz sobie poradze
25 kwi 13:14
radek: cos2α zamieniasz na 1 − sinα2α i potem parametr t stosujesz
25 kwi 13:15
radek: oks oks

troche sie sam zamotalem ;e
25 kwi 13:16