Równanie 4 stopnia
Agata: Uzasadnij ze rownanie 9x4−5x2−1+√2ma 4 pierwiastki.
25 kwi 21:17
Jacek Karaśkiewicz:
Podstawiając t = x
2 otrzymujemy równanie:
9t
2 − 5t + (
√2 − 1) = 0
Δ = 25 − 4 * 9 * (
√2 − 1) ≈ 10
√Δ ≈
√10
No i teraz jak podstawisz t = x
2 to z każdego t otrzymasz dwa pierwiastki na x, czyli w
sumie 4 pierwiastki.
25 kwi 21:30
Agata: a mozna sobie tak Δ przyblizyć
25 kwi 21:31
Jacek Karaśkiewicz: Teoretycznie nie musisz, wtedy masz tak:
Δ = 25 − 36√2 + 36 = 61 − 36√2
√Δ = √61 − 36√2
(...)
Rezultat jest ten sam, w tym zadaniu nie jest konieczne liczenie dokładne Δ, gdyż na
przybliżeniu tracimy <1, więc niewiele i nie ma to wpływu na wynik zadania.
25 kwi 21:37
Agata: no tak, ale w drugiej czesc zadania mam policzyc sume 6 poteg tych czterech pierwiastkow
25 kwi 21:42
Jacek Karaśkiewicz: No to w takim razie się nie zaokrągla, tylko trzeba liczyć dokładnie.
Z tym, że znając t1, t2, znasz już kwadraty wszystkich pierwiastków, więc będzie już
łatwiej liczyć te sześciany.
25 kwi 21:45
Agata: no wlasnie myslalam ze mozna to jakos latwiej zrobic, ale ok
25 kwi 21:47