geometria
potrzebna pomoc: W trójkącie równoramiennym o polu 48 cm2 stosunek długości ramienia do długości wysokości
opuszczonej na podstawę jest równy 5:4. Oblicz:
25 kwi 13:32
Mariusz: co obliczyć
25 kwi 13:47
potrzebna pomoc: a) obwod trójkąta
b) długośc wysokosci trójkąta
c) długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt
25 kwi 13:49
Mariusz:

podstawa ma bok długości a a boki b
H liczymy z pitagorasa
H
2=b
2−1/4a
2
b/H=5/4 → h=4/5*b
z tych dwóch równańwszystko wyliczysz użyj jeszcze (pola)powodzenia
25 kwi 13:53
potrzebna pomoc: Nie czaję, tu jest H a potem h...

mógłbyś to wytłumaczyć? Proszę
25 kwi 13:56
Mariusz: to jest to samo h, sory że wprowadziłem cię w błąd
25 kwi 14:01
potrzebna pomoc: podstawiłąm h pod równanie, ale nic mi nie wychodzi
25 kwi 14:05
Mariusz: już pomagam
25 kwi 14:13
Mariusz: h2=b2−1/4*a2
b/h=5/4 → h=4/5*b
podstawiamy za h
16/25*b2=b2−1/4*a2 po obliczeniu wyjdzie
a=6/5b
teraz do wzoru na pole
P=1/2*a*h podstawiamy to co liczyliśmy z h i za a
P=1/2*6/5*b*4/5*b
48=12/25*b2
b=10 mam nadzieje że to ułatwi rozwiązanie zadania
25 kwi 14:17
potrzebna pomoc: Tak, dzięki
25 kwi 14:20