Jednostki
???: Zabawa z jednostkami:
V=3,34N1u{g{cm3} *1
25 kwi 18:10
???: Kurcze, poprawka, bo nacisnęłam z pośpiechu nie to co trzeba.
V=3,34N1g/cm3*10m/s2=
W liczniku jest 3,34N, bo nie wiem czy dobrze widać.
W mianowniku: 1g/cm3 * 10m/s2
25 kwi 18:13
tim: | | 3,34N | |
V = |
| ?  |
| | | |
25 kwi 18:14
???: | | g | | m | |
tak, i jeszcze w mianowniku pomnożyć ten 1 |
| przez 10 |
| |
| | cm3 | | s2 | |
25 kwi 18:17
tim: Ok powinno wyjść
0,000334m3
25 kwi 18:18
tim: Wiem. Zauważyłem.
Wytłumaczyć jak?
25 kwi 18:18
???: Na pewno?
| | g | |
A spytam sie jeszcze, 1 |
| |
| | cm3 | |
tu zamienić jednostki, tzn. gramy na kilogramy a cm
3 na metry
3
25 kwi 18:20
tim: Wg mnie tak.
Pokaż swój tok myślenia
PS. Tak zamienić, wtedy ładnie się skróci,
25 kwi 18:22
???: | | g | | 0,001kg | |
Mnie wyszło tak: |
| = |
| |
| | cm3 | | 0,0001m3 | |
25 kwi 18:24
tim: 1cm
3 TO NIE JEST 0,0001m
3
25 kwi 18:24
???: Ok, już zrozumiałam, Doszłam do tego. Dzięki
25 kwi 18:25
???: Chwilka, to ile?
25 kwi 18:25
tim: 1cm = 0,01m
1cm3 = 0,000001m3
25 kwi 18:26
???: aaa, no tak. Spoko. Coś z tymi zerami sie znowu pokręciłam. Czyli ten wynik ma wyjśc
taki, jak napisałeś wcześniej, tak?
25 kwi 18:28
tim: Powinien. Jeżeli ci nie wyjdzie to napisz. Dojdziemy do błędu.
25 kwi 18:28
???: Dobrze, spróbuję jeszcze sama. Dzięki za pomoc
25 kwi 18:29
???: Tak, wyszło mi tyle samo. Jeszcze raz dzięki

25 kwi 18:32
tim: A i możesz zamienić m
3 na cm
3
25 kwi 18:32